Cześć! Po dłuższej chwili nieobecności na blogu powracam z małą niespodzianką: pora na coś wytrawnego! W tym roku na moim wielkanocnym stole, oprócz smakowitych wypieków, pojawią się również wiosenne sałatki – każda z nich jest alternatywą dla klasycznej „jarzynowej” (zwanej przeze mnie „majonezową”), co do której odczucia mam mieszane (powodem jest chyba tęsknota za świeżą zieleniną i niechęć do dużej ilości majonezu). Proponuję Wam trzy bardzo proste w wykonaniu rozwiązania, dzięki którym zaoszczędzicie nie tylko nerwy, ale i czas (na wykonanie jednej poświęciłam ok. 20 minut). To porcje dla ok. 2-3 osób. Podczas ich przygotowywania towarzyszyli mi moi prywatni testerzy – we własnej osobie mąż i fotograf w jednej osobie (ukłony!) oraz najsurowszy krytyk: córcia. Latorośl bowiem (wiek: 19 miesięcy) feruje wyroki bezwzględne słowami: „nie ciem” lub „ciem”.  W przypadku poniższych sałatek padło zdecydowane „ciem”, wzbogacone nawet wymownym: „mniam mniam, mama dam!” (z wyjątkiem sałatki z awokado… którą to pożarliśmy z małżonkiem ukradkiem).  Zapraszam do wypróbowania organoleptycznie:

  1. Sałatka z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

5-6 liści sałaty masłowej

mały pęczek rzodkiewki

ok.2/3 pęczka szczypiorku

3 jajka ugotowane na twardo

5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)

sól i pieprz ziołowy do smaku

 

Przygotowanie:

Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na drobne strzępy. Drobno kroimy szczypiorek. Ścieramy na tarce o grubych oczkach jajka oraz umyte rzodkiewki. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z majonezem, solą, pieprzem. Łączymy wszystkie składniki. Sałatkę możemy posypać odrobiną szczypiorku i pieprzu ziołowego. Et voila!

Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu (potem warzywa puszczają soki).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Zielona sałatka z awokado i oliwkami

Składniki:

4 liście dowolnej sałaty (najlepiej masłowa lub roszponka/ rukola)

2 jajka ugotowane na twardo

ok. 2 łyżki oliwek zielonych

połowa dojrzałego awokado

2 plastry szynki bez konserwantów

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka miodu (jeżeli nie lubicie słodyczy w wytrawnych daniach, miód można pominąć lub zastąpić ostrym sosem, np. Sriracha w ilości odpowiadającej Waszym upodobaniom)

łyżeczka octu balsamicznego

pół łyżeczki suszonego tymianku

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Umyte liście sałaty (w przypadku masłowej) rwiemy na drobne kawałki, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek i mieszamy delikatnie ręką (sałata będzie sprężysta i błyszcząca).

Robimy sos vinaigrette: w kubeczku umieszczamy 2 łyżki oliwy z octem balsamicznym, miodem, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy energicznie do połączenia składników.

Plastry szynki zwijamy w roladki i kroimy w pasy o szerokości ok. 1 cm. Jajka kroimy w ćwiartki. Awokado kroimy w plastry lub nieduże kawałki.

Sałatę układamy na talerzu, następnie kładziemy na niej paski szynki, ćwiartki jajka, kawałki/ plastry awokado, oliwki (małe w całości, w przypadku dużych – można je pokroić na połówki lub plastry). Całość skrapiamy sosem. Sałatkę posypujemy odrobiną pieprzu, ewentualnie szczyptą soli.

3. Sałatka z buraczków

WARIANT ŁAGODNY (w sam raz również dla maluchów)

Składniki:

2 ugotowane małe buraki

2 jajka ugotowane na twardo

połowa niedużego jabłka

połowa lub ćwierć małej czerwonej cebuli

łyżka jogurtu greckiego

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ugotowane buraki, połowę jabłka i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy bardzo drobno. Całość łączymy, dodajemy łyżkę jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

WARIANT a’la ćwikła:

Do powyższej sałatki robimy dodatkowo sos chrzanowy:

4 łyżki jogurtu naturalnego

łyżeczka majonezu (zamiast majonezu można użyć serek Philadelphia lub użyć wyłącznie 4 łyżki jogurtu greckiego)

1-2 łyżeczki ostrego chrzanu tartego.

Całość mieszamy, doprawiamy solą. Sałatkę polewamy sosem w ilości odpowiadającej Waszym upodobaniom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fot. Tata

 

Smacznego!!

Mama