Cześć! Dzisiejszy dzień miał upłynąć pod znakiem delikatnych i banalnie łatwych w przygotowaniu ciasteczek, niestety seria przykrych wiadomości odebrała mi zapał do wypieku słodkości. W zamian zaproponuję Wam przepis na obiad niemal błyskawiczny.

Na 3-4 porcje potrzebujemy:

ok 350-400g makaronu penne

500g mięsa mielonego (u mnie: łopatka wieprzowa)

1 mała cebula

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

6-8 połówek pomidorów suszonych

100ml śmietany 12% (2 czubate łyżki)

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1 łyżeczka suszonego oregano

sól i pieprz do smaku (u mnie ok. pół łyżeczki soli i łyżeczka czarnego pieprzu)

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy drobno posiekaną cebulę  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (aż się delikatnie zeszklą), następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy ok. 5-7 minut.

Dodajemy pomidory z puszki oraz pomidory suszone i zioła. Dusimy pod przykryciem kilka minut, aż przyprawy uwolnią aromat.

Makaron gotujemy al dente (wg przepisu na opakowaniu).

Do sosu dodajemy śmietanę (najpierw ją „hartujemy”, mieszając odrobinę sosu z całością śmietany, żeby się nie zważyła). Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron wykładamy na talerze, na wierzch dajemy sos. Nie dodaję dodatkowo żadnego sera, śmietana zdecydowanie wystarczy. Danie można udekorować listkami świeżej bazylii, pietruszki lub koperku.

Jedz, póki ciepłe 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fot. Tata

Smacznego!

Mama