Cześć! Nie było mnie tu jakiś czas, bo pracy sporo, a co za tym idzie – na przyjemności czasu coraz mniej. Dlatego staram się nadrobić zaległości w weekend. Niestety dzisiejszy dzień upływa nam pod znakiem dziecięcej histerii (na horyzoncie widać już przyspieszony bunt dwulatka) i przechodzę srogi test z cierpliwości i łagodzenia nerwowych sytuacji. Dla pocieszenia spreparowałam na prędce małe panaceum na takie trudne chwile. Jest to substytut czekoladowego deseru, który urzeka smakiem, lekkością i zdrowymi składnikami. Do tego robi się praktycznie sam. No i jest czekoladowy – wszak czekolada to najlepszy pocieszyciel 😉

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 nieduży, dojrzały banan

4 daktyle

1 suszona śliwka

2 płaskie łyżki kakao

Przygotowanie:

Pokrojone na nieduże cząstki awokado, banan, daktyle i śliwkę wraz z kakao blendujemy na gładki i puszysty mus.

Otrzymujemy jedną dużą lub dwie mniejsze porcje deseru – słodkiego i energetycznego. Jest idealny po aktywności fizycznej, choć nie tylko – dla mnie to świetne drugie śniadanie lub podwieczorek. Małe, zdrowie oszukaństwo – doskonałe dla wegan i alergików (kakao można zastąpić karobem). Mała buntowniczka również była zachwycona i nie chciała podzielić się z tatą.

Kto wypróbuje? 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA