Dziś w planie deser nieszczególnie dietetyczny, za to bajecznie smaczny i wyjątkowy. Czasem można pozwolić sobie na dyspensę, tak jak sama to uczyniłam, zwłaszcza w tak ponure i męczące dni jak dziś (a potem zasuwać z Chodakowską, dla równowagi)! Frajda dla fanów orzeszków ziemnych i solonego karmelu (robiłam go pierwszy raz i od razu na myśl przyszły mi cuksy Werther’s original). Pyszota. Dodatek płatków owsianych powoduje, że ciasto jest sycące i jeden nieduży kawałek absolutnie wystarczy, żeby podelektować się jego smakiem i nie przesycić słodyczą.

Kostka składa się z trzech warstw: z wilgotnego i jednocześnie kruchego ciasta o konsystencji zbliżonej do mud cake; czekolady (u mnie… na pożarcie skazany został czekoladowy zając wielkanocny) i solonego karmelu. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Solony karmel można przygotować wcześniej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na solony karmel zaczerpnęłam z tej strony – poniżej składniki i w skrócie przygotowanie:

W metalowym rondlu podgrzewamy 200g jasnego drobnego cukru (na średnim ogniu), który będzie się rozpuszczał. Mieszamy, żeby się nie przypalił. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy 85g zimnego masła i mieszamy do połączenia składników przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy ostrożnie 120ml śmietany kremówki 30% i mieszamy gotujący się karmel przez minutę. Na koniec dodajemy pół łyżeczki soli i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do słoika.

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka płatków owsianych „górskich”

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka soli

160g masła

110g masła orzechowego (ok. 2 czubate łyżki – zrobiłam sama masło orzechowe, blendując orzeszki ziemne przez 4-5 minut)

3/4 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (dark muscovado)

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na wierzch ciasta po upieczeniu:

150g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

230g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cukier i masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, podgrzewamy do zagotowania i mieszamy. Cukier nie rozpuści się całkowicie, nic nie szkodzi. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy.

 W misce umieszczamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników wlewamy roztopione masło z masłem orzechowym i cukrem oraz 2 jajka. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania ciasta o konsystencji mokrej ziemi (ręcznie lub mikserem).

Ciasto przekładamy do formy (21cm x 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ręcznie je wyrównujemy. Ciasto jest dosyć tłuste i plastyczne, przez co łatwo się formuje.

Pieczemy je w temp. 180 stopni przez 30 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy je posiekaną czekoladą i orzeszka, po czym podpiekamy przez kolejne 3 minuty (żeby czekolada częściowo się rozpuściła, a orzeszki przyrumieniły).

Wyciągamy ciasto z piekarnika i po wystudzeniu polewamy strużkami solonego karmelu (ok 3-4 łyżki – według upodobań).

Ciacho jest najsmaczniejsze na następny dzień 🙂

Smacznego!

Mama