Majówka to idealny czas na wspólne eksperymentowanie w kuchni, bo wreszcie mamy na przyjemności trochę więcej czasu. Dziś na tapecie intensywnie czekoladowe, wilgotne i zwarte brownie na bazie cukinii 🙂 Wspaniała uczta dla czekoladowych skrytożerców! To odchudzona, lżejsza wersja tradycyjnego brownie, z obniżoną zawartością tłuszczu i cukru. To pożywny i przesmaczny posiłek, również dla niejadków stroniących od warzyw. W takiej postaci każdy pokocha cukinię (mnie namawiać nie trzeba, kocham ją pod każdą postacią!). Nawet osoby dbające o linię mogą śmiało pozwolić sobie na kawałek tego smakołyku. Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (można użyć jasnej mąki orkiszowej)

0,5 mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć orkiszowej)

400g cukinii startej na tarce o grubych oczkach (ścieramy ze skórką, to mniej więcej 1 średnia cukinia)

0,5 szklanki ksylitolu

0,5 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado

0,5 szklanki kakao

75g oleju kokosowego

0,5 (lub nieco więcej) szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1,5 łyżeczki cynamonu

tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Polewa:

120g gorzkiej czekolady

3 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie odsączamy).

W misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

W osobnym naczyniu umieszczamy ksylitol, cukier trzcinowy, jajka, ekstrakt waniliowy, kakao i całość ucieramy do uzyskania możliwie jednolitej masy (cukier muscovado jest dość wilgotny i grudkowaty, nie da się całkowicie połączyć z pozostałymi składnikami, ale to w niczym nie przeszkadza). Następnie dodajemy olej kokosowy oraz jogurt i mieszamy do połączenia składników.

Do masy dodajemy cukinię, mieszamy.

Masę przekładamy do mąki, dodajemy posiekaną czekoladę (nie jest obowiązkowa) i mieszamy energicznie tylko do połączenia składników. Jeżeli używamy dodatku mąki pełnoziarnistej i ciasto jest zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę jogurtu.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21cm x 25 cm) . Pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy i przygotowujemy polewę: w rondelku roztapiamy olej kokosowy wraz z czekoladą, mieszamy do połączenia składników (polewa nie może się zagotować). Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto.

Ciasto jest dość ciężkie i „zbite”, ale jednocześnie wilgotne i kremowe w smaku. Cząstki cukinii są wyczuwalne w konsystencji ciasta, ale nie wypływa to na jego smak.

Smacznego!

Mama