Niby crumble, ale tylko na pierwszy rzut oka. Tym razem kruszonkę zastąpiłam rodzajem ciasta owsianego, które dzięki dodatku banana jest dojść zwarte, nie kruszy się tak bardzo.  Nazwałabym ten deser owocami pod owsianką lub pod owsianą pierzynką 😉 To świetny sposób na wykorzystanie resztek dojrzałych owoców. Doskonały podwieczorek po „lichym” obiedzie, alternatywa dla dietetycznych ciast. Można się najeść jedną porcją tych pyszności bez wyrzutów sumienia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki (na ok. 5-6 porcji):

300g jabłek (2 średniej wielkości sztuki)

300g truskawek bez szypułek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodziwa

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki imbiru

1/3 łyżeczki kardamonu

Warstwa owsiana:

3/4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka płatków owsianych górskich

1/4 szklanki jasnego cukru trzcinowego lub ksylitolu

2 łyżki oleju kokosowego

1 mały dojrzały banan

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Cząstki kroimy na grube plastry. Truskawki kroimy na połówki lub plastry. Owoce obsypujemy mąką ziemniaczaną, dodajemy przyprawy korzenne oraz ksylitol i mieszamy równomiernie, ale delikatnie.

Owoce przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

W osobnej misce umieszczamy składniki do warstwy owsianej i wszystko mieszamy ręcznie do połączenia składników. Ciasto jest dość kleiste i zwarte.

Ciasto nakładamy na owoce łyżką, porcjami, a na koniec delikatnie wyrównujemy wierzch.

Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Najlepiej smakuje na ciepło 😉

Smacznego!

Mama