Cześć! Jako jawny ciastkożerca, postanowiłam i tym razem dać upust swojemu apetytowi i upiekłam chrupiące, aromatyczne ciasteczka idealne do porannej kawy. Bez mąki pszennej, której staram się ostatnio unikać, z moimi ulubionymi płatkami owsianymi (śmiem twierdzić, że to główny składnik mojej diety) oraz pożywnymi orzechami, ziarnami lnu i słonecznika. Dlaczego znowu ciastka? Bo bardzo łatwo i szybko można je przygotować, mogę je zabrać ze sobą do pracy, czy na spacer i w razie niepohamowanej ochoty na słodycze, bez wyrzutów sumienia mogę po nie sięgnąć i nie martwię się, że skuszę się na sklepowe słodycze. A muszę przyznać, że od wielu tygodni jestem wierna domowym wypiekom i już dawno nie wydałam ani złotówki na słodycze (wyjątkiem jest gorzka czekolada min. 70%).

Przekonajcie się sami, jakie to dobre 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 szklanka jasnej mąki orkiszowej

3/4 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych)

1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego

3 czubate łyżki oleju kokosowego

1 jajko

3 łyżki ziaren siemienia lnianego

2-3 łyżki ziaren słonecznika

40g orzechów/ migdałów (u mnie orzechy włoskie i migdały)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Opcjonalnie 2 łyżki wody

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki (w tym posiekane orzechy), dodajemy jajko, olej kokosowy i mieszamy ręką do połączenia składników i uzyskania w miarę plastycznej masy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (należy ją delikatnie wmieszać w masę). Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę wody – wtedy może bardziej się kleić i w takiej sytuacji najlepiej odłożyć je do lodówki na ok. 30 minut.

Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego lub nabieramy porcję ciasta łyżeczką i układamy na blasze, spłaszczając je lekko.

Pieczemy przez 15 minut w ok. 30 stopniach.

Z tej porcji uzyskałam 32 pyszne ciastka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama