
Cześć! Zapraszam Was na absolutnie rewelacyjne ciasto marchewkowe, które od lat jest jednym z moich ulubionych wypieków i podbiło serca moich bliskich. Mało kto by uwierzył, że ciasto z marchewek może być tak smaczne. Do jego wykonania użyłam młodej marchwi – słodkiej i soczystej, dzięki której ciasto nabiera przyjemnej konsystencji, jest zwarte, ale nie zbite i ma przyjemnie chrupiącą „skórkę”. Pachnie i smakuje obłędnie. Nie wymaga ani wielkiego nakładu czasu i pracy, ani wyszukanych składników. Pyszności na wyciągnięcie ręki 🙂
Składniki:
300g młodej marchwi
1 i 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej (wcześniej używałam pszennej)
2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2/3 szklanki neutralnego oleju
4 jajka
100g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W misce umieszczamy suche składniki (z wyjątkiem migdałów). Dodajemy olej i mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.
Następnie wbijamy po jednym jajku, nadal mieszając/ miksując.
Dodajemy startą marchew, mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec wsypujemy migdały i mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do „suchego patyczka”).
Idealne ciasto do popołudniowej kawy 😉
Smacznego!
Mama