Cześć! Zapraszam Was na absolutnie rewelacyjne ciasto marchewkowe, które od lat jest jednym z moich ulubionych wypieków i podbiło serca moich bliskich. Mało kto by uwierzył, że ciasto z marchewek może być tak smaczne. Do jego wykonania użyłam młodej marchwi – słodkiej i soczystej, dzięki której ciasto nabiera przyjemnej konsystencji, jest zwarte, ale nie zbite i ma przyjemnie chrupiącą „skórkę”. Pachnie i smakuje obłędnie. Nie wymaga ani wielkiego nakładu czasu i pracy, ani wyszukanych składników. Pyszności na wyciągnięcie ręki 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

300g młodej marchwi

1 i 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej (wcześniej używałam pszennej)

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

2/3 szklanki neutralnego oleju

4 jajka

100g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Marchew dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

W misce umieszczamy suche składniki (z wyjątkiem migdałów). Dodajemy olej i mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.

Następnie wbijamy po jednym jajku, nadal mieszając/ miksując.

Dodajemy startą marchew, mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec wsypujemy migdały i mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do „suchego patyczka”).

Idealne ciasto do popołudniowej kawy 😉

Smacznego!

Mama