Cześć! Jak miło tu wrócić po tak długiej niedyspozycji 🙂 Cieszę się, że wreszcie odzyskałam apetyt i z przyjemnością wykorzystałam wolny wieczór na upieczenie tego aromatycznego cudeńka. Przedstawiam Wam ciasto inspirowane babcinym przepisem na placek z owocami. Nie byłabym sobą, gdybym nie „odchudziła” troszkę tego ciasta i nie dodała czegoś extra. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, niezbyt słodkie, delikatnie winne za sprawą dodatku skórki i soku cytrynowego oraz mrożonych jagód. Idealne do herbaty. Nic, tylko wąchać i jeść ze smakiem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

2 szklanki jasnej mąki (orkiszowej lub pszennej)

4/5 szklanki jasnego cukru trzcinowego lub ksylitolu

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

3 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

skórka starta z 1 dużej cytryny

3 łyżeczki soku z cytryny

1 niewielka cukinia (200g po obraniu)

130g mrożonych jagód lub świeżych borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z niej sok.

W jednej misce umieszczamy suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, kardamon).

W drugiej misce miksujemy jajka, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy.

Dodajemy startą cukinię, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny i mieszamy.

Delikatnie, partiami dosypujemy suche suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników, żeby ciasto nie było za ciężkie i ubite.

Na koniec dodajemy zamrożone jagody lub świeże borówki i delikatnie mieszamy.

Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (do „suchego patyczka”).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama