Owsianka na śniadanie to podstawa udanego dnia i fundament zdrowego jadłospisu. A gdyby tak zaserwować ją w formie pieczonych ciasteczek? Odjazd! Już nie raz rozpoczynałam dzień od pełnoziarnistych lub owsianych ciasteczek, ale te rzeczywiście składem przypominają owsiankę (oprócz standardowych składników dodałam tylko jajko).  Ciasteczka są delikatne, miękkie za sprawą sporej ilości dojrzałych bananów i jabłka, miejscami chrupiące przez sporą ilość migdałów.

 

Do ich przygotowania wyjątkowo użyłam błyskawicznych płatków owsianych, których zwykle unikam, jednak miałam ich jeszcze trochę w zapasie i postanowiłam je zużyć, bo nie lubię marnować jedzenia. Dzięki nim ciastka są bardzo delikatne i z powodzeniem można je podać małym dzieciom. Kilka sztuk przygotowałam bez posiekanych migdałów, bo mimo imponującego uzębienia, córka jeszcze nie do końca radzi sobie z rozgryzaniem większych i twardych kawałków.

Ciasteczka nie zawierają mąki ani tłuszczu, można je przygotować również bez cukru, ponieważ słodycz zawdzięczają bananom (pod warunkiem, że są bardzo dojrzałe). Ja dodałam zaledwie dwie łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

3 bardzo dojrzałe banany

1/4 jabłka startego na tarce o małych oczkach

2 łyżki mielonych migdałów

3 łyżki płatków migdałowych

30g pokrojonych migdałów

1 jajko

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka jogurtu naturalnego

szczypta soli

2 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy starte jabłko – całość skrapiamy sokiem z cytryny.

Do owoców dodajemy przyprawy, sól,proszek do pieczenia, płatki owsiane, mielone migdały, migdały w płatkach oraz pokrojone migdały, cukier trzcinowy, jogurt, ekstrakt waniliowy i jajko. Mieszamy do połączenia składników.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką porcje wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je delikatnie. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama