Moje zamiłowanie do ciasteczek nie jest żadną tajemnicą. Tym bardziej, jeśli mowa o ciastkach z dużą dawką czekolady. Jednak mimo wszystko staram się zachować umiar oraz „odchudzać” swoje ulubione desery i wzbogacać je o dodatkowe składniki odżywcze.  Nie inaczej było w przypadku kruchych z zewnątrz i delikatnie „ciągnących się” ciasteczek z kawałkami czekolady, na wzór „chocolate chip cookies”. Wystarczyło zrezygnować z mąki pszennej na rzecz orkiszowej z dodatkiem otrębów, biały cukier zamienić na brązowy lub ksylitol i ograniczyć nieco ilość czekolady (której i tak jest sporo). Użyłam wyłącznie czekolady z 70% zawartością kakao (całkowicie zrezygnowałam z mlecznej i białej czekolady) oraz chrupiących migdałów.

Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach i są bardzo pożywne. Zrobiłam dziś niespodziankę koleżankom z pracy, częstując je tymi pysznościami – będzie powtórka! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1 szklanka jasnej mąki orkiszowej

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 czubate łyżki otrębów żytnich

100g miękkiego masła

100g jasnego cukru trzcinowego lub ksylitolu

60g ciemnego cukru trzcinowego „dark muscovado”

1 jajko

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

150g pokrojonej gorzkiej czekolady 70%

70g grubo pokrojonych migdałów

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i otręby, mieszamy.

W osobnej misce miksujemy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym przez 2-3 minuty. Dodajemy jajko i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Stopniowo dosypujemy sypkie składniki, wciąż miksując do połączenia składników.

Do masy dodajemy pokrojoną czekoladę i migdały – całość delikatnie mieszamy łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta nieco mniejsze niż gałka lodów. Pamiętajmy o zachowaniu dużych odstępów między porcjami (ok. 9 ciastek na blasze) – w trakcie pieczenia ciastka „rozleją się” i trochę urosną.

Pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 165 stopni.

Po upieczeniu zostawiamy ciastka na blasze do przestygnięcia (gorące ciasteczka są zbyt miękkie, aby je od razu przenieść).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama