W piątek oficjalnie otworzyliśmy sezon Euro 2016 nie byle jakim deserem! Choć nie spodziewałam się takiego sukcesu po przygotowanym na prędce kremie w towarzystwie truskawek. Nawet nie byłam przekonana, czy warto o nim wspomnieć na blogu, bo to nic wyszukanego, ale przyjaciółki namówiły mnie na publikację, bo same były zachwycone.

Przygotowanie jest banalnie proste, szybkie i nie wymaga skomplikowanych składników. To świetny pomysł na poczęstunek dla gości, kiedy doskwiera nam niedoczas. Zatem zapraszam do przygotowania tych pyszności w barwach narodowych przed jutrzejszym meczem naszej reprezentacji 😉

Przepis na 6 porcji

Składniki:

250g serka mascarpone

400ml śmietany kremówki 30%

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150g białęj czekolady

ok. 400g truskawek

herbatniki maślane (po 2-3 sztuki na porcję)

listki świeżej mięty do przyozdobienia

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy i wykładamy do pucharków/ miseczek/ szklanek.

Białą czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki i kroimy owoce na ćwiartki lub połówki.

W wysokiej misce miksujemy serek mascarpone z bitą śmietaną i ekstraktem waniliowym do uzyskania sztywnej masy.

Do masy dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką całość.

Połowę kremu nakładamy łyżką po równo do pucharków/ miseczek/szklanek. Następnie nakładamy warstwę truskawek i przykrywamy je pozostałym kremem. Na wierzch nakładamy pozostałe truskawki, przyozdabiamy listkami mięty lub kostkami białej czekolady.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wybaczcie mi jakość zdjęć – brak dziennego światła, pośpiech i łakomstwo położyły te zdjęcia 😛

Smacznego i trzymamy kciuki za naszych!!

Mama