Pragnę Wam dziś zaproponować nieco lżejszą wersję klasycznego kruchego ciasta z owocami. Ciasto jest mało słodkie, za to bardzo owocowe, rozpływające się w ustach. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy laik, bo jest to tzw. wersja asekuracyjna – czyli „na ostatnią chwilę”, bez konieczności chłodzenia i rozwałkowywania ciasta. Oczywiście można je przygotować wcześnie i przechowywać surowe ciasto w lodówce przez ok. 2 dni lub zamrozić. Jednak w przypadku niespodziewanych gości lub ograniczeń czasowych, można je łatwo przygotować od razu (łączny czas przygotowania z pieczeniem: ok. 1 godzina). Przygotowałam je wczoraj wieczorem, żeby dzisiaj choć przez chwilę podelektować się nim w spokoju, bez pośpiechu. Moja pociecha również jest nim zachwycona, czego dowodem jest uroczo umorusana, uśmiechnięta buzia oraz stanowcze: „jeście ciaśtećko” 🙂

Dla mnie takie kruche ciasto z owocami, to wspomnienie letniego, niedzielnego popołudnia przy filiżance herbaty, jakie pamiętam z dzieciństwa 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

KRUCHE CIASTO

1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (1 szklanka = 250ml)

1/3-1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego lub ksylitolu

140g zimnego masła

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

2 łyżki płatków owsianych górskich

OWOCE

400-500g truskawek (użyłam 400g truskawek i 3 nieduże morele)

1/3 szklanki ksylitolu

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, cukier/ ksylitol, sól, proszek do pieczenia, posiekane zimne masło, ekstrakt waniliowy i jajko. Wszystko wyrabiamy ręcznie do uzyskania w miarę jednolitej, plastycznej masy (nie za długo).

2/3 ciasta małymi porcjami (jak placuszki) nakładamy na blachę (wymiary: 21 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i dłońmi rozpłaszczamy je, aby ciasto pokryło całe dno blachy. Ciasto posypujemy płatkami owsianymi.

Umyte truskawki kroimy na połówki i mieszamy z ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną. Owoce wykładamy równomiernie na surowe ciasto.

Na wierzch kruszymy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część kruchego ciasta.

Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Ostrzegam – podczas pieczenia pachnie w domu jak w cukierni 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama