Kokosanki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa!  Od jakiegoś czasu apetyt na nie nie daje mi spokoju, więc postanowiłam upiec swoje własne kokosanki i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła ich w zdrowszej wersji. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet zrezygnowałam z ubijania białek i dodałam tylko jedno jajko. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową z pełnego przemiału i dodałam płatki owsiane, dzięki czemu ciasteczka dają uczucie sytości i są wartościowe. Białego cukru nie używam już prawie w ogóle – zastąpiłam go cukrem trzcinowym, a równie dobrą alternatywą w przypadku tych ciasteczek jest ksylitol lub stewia. Nie miałam na tyle chęci ani czasu, żeby ciasteczka oblać czekoladą, więc dodałam jej kawałki do ciasta. Efekt wspaniały, a zapach ciasteczek podczas pieczenia jest obłędny – pachniało mi tak cudnie do rana 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

125g wiórków kokosowych

3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1/2 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego lub ksylitolu

1 jajko

100ml mleczka kokosowego lub śmietany kremówki

40g oleju kokosowego nierafinowanego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczka soli

100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W misce umieszczamy suche składniki, dodajemy do nich jajko, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy (można go roztopić, ale nie jest to konieczne). Mieszamy wszystko łyżką lub ręką do uzyskania zwartej masy.

Dodajemy pokrojoną czekoladę (1 kostka na 4 części) – należy ją delikatnie wmieszać w ciasto.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczone.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).

Ciasteczka są przyjemnie miękkie i jednocześnie kruche, smaczne są nawet na ciepło 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama