Już nie raz wypowiadałam się na temat wyższości kaszy jaglanej nad innymi „bazowymi” składnikami wypieków i deserów, ponieważ na własnej skórze (i domowników) przekonałam się o jej wszechstronnym zastosowaniu oraz walorach smakowych i odżywczych. Wytwarzana z prosa kasza jaglana odznacza się dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza (co ważne w diecie osób borykających się z anemią) i krzemu (wspomagającego przemianę materii, zapobiega odwapnieniu kości, wzmacniającego skórę, włosy i paznokcie). Jest zasadotwórcza – doskonale odkwasza organizm, ponad to nie zawiera glutenu, jest więc przyjazna alergikom i osobom cierpiącym na celiakię. Co więcej, ma właściwości rozgrzewające i antywirusowe – świetnie wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, mokrym kaszlem i katarem (wysusza nadmiar wydzieliny). Kasza jaglana działa również osłonowo w przypadku dolegliwości gastrycznych*. Krótko mówiąc- to superfood w zasięgu ręki.

Tym razem postanowiłam wykorzystać kaszę jaglaną do wypieku bardzo prostego w wykonaniu ciasta, zwanego popularnie jagielnikiem (czyli ciastem konsystencją i smakiem przypominającego sernik). Dzięki sporej zawartości truskawek, mój wypiek jest bardzo aromatyczny, delikatny w smaku i nie zawiera cukru (do osłodzenia użyłam ksylitolu). Nie jest to ciasto wegańskie, ponieważ zawiera jajko i opcjonalnie nieco śmietany, ale jest to deser całkowicie bezglutenowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

100g kaszy jaglanej

1,5 szklanki wody

szczypta soli

100ml mleczka kokosowego lub śmietany kremówki

400g truskawek (+ ewentualnie kilka sztuk do rozłożenia na wierzchu ciasta)

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy w wysokiej misce.

Kaszę dokładnie płuczemy, żeby pozbyć się goryczki (można ją wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 30 minut do godziny). Gotujemy w 1,5 szklanki lekko osolonej wody przez ok. 10-12 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Do kaszy dodajemy mleko kokosowe/ śmietankę, olej kokosowy, ksylitol i ekstrakt waniliowy, mieszając, aby kasza nie przypaliła się.

Następnie dolewamy część zblendowanych truskawek do gotującej się kaszy, aż zmięknie (do 5 minut) – jeżeli kasza zbyt szybko zgęstnieje – dolewamy więcej musu z truskawek i mieszamy całość.

Kiedy kasza zmięknie, odstawiamy ją do przestudzenia. Po przestygnięciu przekładamy ją do miski z pozostałymi truskawkami (jeśli zostały), dodajemy jajko, proszek do pieczenia i całość blendujemy do uzyskania możliwie gładkiej masy.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy odrobiną tłuszczu.

Masę jaglano-truskawkową przekładamy do tortownicy. Na wierzchu możemy ułożyć pokrojone w połówki truskawki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.

Po upieczeniu rozchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i studzimy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama

 

*żródło: poradnikzdrowie.pl; mamałyga