Nie znam osoby, która nie zachwycałaby się tym ciastem – jednocześnie kruche i puszyste, bardzo delikatne z duża ilością owoców, które równoważą słodycz. To moje odkrycie sprzed kilku lat, do którego chętnie wracam latem, kiedy pod dostatkiem mamy sezonowych owoców. Przepis znalazłam na blogu Doroty Świątkowskiej Moje Wypieki – i chciałabym go Wam polecić jako bardzo prosty i szalenie smaczny wypiek na mniej lub bardziej wyjątkowe okazje 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do jego wykonania użyłam truskawek, choć najbardziej mi smakuje z malinami. Piekłam to ciasto również z borówkami amerykańskimi i jagodami – i również było pyszne. Tym razem upiekłam je z podwójnej porcji, natomiast wcześniej stosowałam ilości zgodnie z przepisem pani Doroty, jak poniżej (to porcja na blachę o wymiarach 33cm x 20cm, ale zdarzało mi się używać mniejszej: 21cm x 25 cm – wówczas ciasto było wyższe).

Zapraszam do wypróbowania przepisu z mojewypieki.com

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • (dodałam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) – zamiast niego dodałam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego – użyłam rzepakowego

Ponadto:

  • 500 g owoców sezonowych: malin, truskawek, jagód lub borówek amerykańskich
  • cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama