Po bezlitosnych upałach nareszcie nastał dzień ochłodzenia i przyjemnego deszczu. Zdążyłyśmy z Latoroślą zaliczyć spacer i wyczerpującą grę w piłkę, teraz chwila odpoczynku – siedzę i jest mi dobrze! Obiad już prawie gotowy (dziś nie będę się specjalnie wysilać i skorzystam z darów lata: będą młode ziemniaczki z koperkiem, fasolka szparagowa, pomidory malinowe i jajko sadzone) i deser również! Postanowiłam nieco osłodzić ponurą (choć i tak przyjemną po kilkudniowym ukropie) aurę dzisiejszego dnia i spontanicznie upiekłam przepyszne, wilgotne muffinki o intensywnym bananowo-kokosowym smaku i aromacie. Są bardzo proste i idealnie nadają się do przygotowania jako poczęstunek „na ostatnią chwilę” – są smaczne zarówno jeszcze ciepłe, jak i po wystudzeniu. Maluchy i dorośli będą za nimi szaleć!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1/2 szklanki jasnej mąki orkiszowej, ewentualnie pszennej (1 szklanka = 250 ml)

1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego

3 łyżeczki budyniu waniliowego (sypkiego)

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

4 małe lub 2 duże, dojrzałe banany (360 g po obraniu)

1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

1 jajko

Opcjonalnie: 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych do posypania.

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, olej kokosowy i jajko. Wszystko mieszamy energicznie do połączenia składników.

Ciasto nakładamy do papilotek łyżką na 3/4 ich wysokości i posypujemy odrobiną wiórków kokosowych.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 22-24 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama