Wreszcie mamy pełnię lata i upragnione, świeże owoce sezonowe w zasięgu ręki. Dzisiaj nabrałam ochoty na jagody i postanowiłam zaprezentować je w formie apetycznego, ucieranego ciasta – idealnego na upał (zaletą takich ciast jest to, że nie rozpływają się pod wpływem wysokiej temperatury). Lubicie ciasta z kruszonką? W dzieciństwie uwielbiałam skubać kruszonkę z ciast upieczonych przez moją mamę 😉 Tym razem pokusiłam się o trochę zdrowszą wersję, wykorzystując przy okazji resztki sypkich produktów – to naprawdę pyszne i zdrowe rozwiązanie! Oparłam się na jednym z podstawowych przepisów na ciasto ucierane z przepiśnika mojej babci. Dziś to ja sprawiłam frajdę moim rodzicom, obdarowując ich tym pysznym wypiekiem 🙂

To naprawdę bardzo proste ciasto, które umili letnie popołudnie lub… drugie śniadanie, jak to było u nas. Do przygotowania tego ciasta nie użyłam miksera – wystarczyło dokładnie i energicznie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Ciasto pięknie wyrosło i wdzięcznie prezentuje się na stole… choć znika zaskakująco szybko 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki na ciasto ucierane:

2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (nie obciążają ciasta tak, jak górskie)

niepełna szklanka jasnego cukru trzcinowego (ok. 4/5 szklanki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczka soli

3/4 szklanki oleju rzepakowego

4 jajka

1/4-1/3 szklanki mleka (u mnie mleko ryżowe)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ok. 450g jagód

 

Kruszonka:

65g wiórków kokosowych

70g płatków owsianych górskich

2 łyżki migdałów zmielonych na mączkę

40-50g cukru trzcinowego (najlepiej cukru pudru)

szczypta soli

90g zimnego masła

 

Przygotowanie:

Jagody płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i odstawiamy je w durszlaku.

W dużej misce umieszczamy suche składniki do ciasta ucieranego. Dolewamy do nich olej, mleko i ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy lub mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy po jednym jajku, nadal miksując/ mieszając.

Ciasto przelewamy do formy 22 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Szybko i sprawnie przygotowujemy kruszonkę: wiórki kokosowe, płatki owsiane, zmielone migdały, cukier i sól umieszczamy w misce. Dodajemy posiekane masło i mieszamy całość dłońmi do uzyskania grudek na kształt kruszonki.

Na ciasto ucierane wykładamy jagody, po odcieknięciu (jagody można oprószyć nieco mąką, żeby nie opadły na dno). Owoce posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach na opcji „góra-dół” przez ok. 50 minut lub do „suchego patyczka”. Kruszonka mocno się przyrumieni. Można pierwsze 15-20 minut piec tylko na dolnej grzałce, a potem włączyć opcję „góra dół”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Córka idzie w moje ślady i zaczyna od skubania kruszonki 🙂

 

Smacznego!

Mama