Zapraszam na bardzo pożywny i smaczny deser bezglutenowy, bez dodatku cukru. Posmakuje nawet tym, którzy żadnej diety eliminacyjnej nie potrzebują i wyjdzie im to na zdrowie 🙂 Ten deser najlepiej smakuje po ochłodzeniu – po kilku godzinach w lodówce staje się zwarty i świetnie krzepi w upalne dni. Jako słodziwo posłużyły mi daktyle, banan oraz zaledwie dwie łyżeczki syropu z agawy. Porcja takiego „serniczka” jest bardzo sycąca i może zastąpić jeden z głównych posiłków. Posmakował również mojej wybrednej ostatnio córeczce. Spróbujecie?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przepis na 3 solidne porcje.

Składniki na jaglany spód:

100g kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego (może być inne)

10 daktyli + 1/2 szklanki gorącej wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka kakao

Składniki na twarogowy wierzch:

300g twarogu półtłustego (krajanki)

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 dojrzały banan

1/3 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki syropu z agawy (można dosłodzić bardziej, wg własnych upodobań)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aż przestygnie.

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy ją w mleku ryżowym przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła. Odstawiamy do przestudzenia.

Namoczone daktyle blendujemy razem z wodą, którą zostały zalane do uzyskania konsystencji dżemu. Dodajemy je wraz z kakao do kaszy jaglanej i całość blendujemy przez chwilę do rozdrobnienia kaszy (nie na całkowicie gładki mus).

Czekoladową masę przekładamy do 3 pocharków/ szklanek/ miseczek.

Twaróg blendujemy z jogurtem, bananem, cynamonem i syropem z agawy do uzyskania gładkiej masy (blendowałam w tym samym naczyniu, w którym powstał dżem daktylowy –  nie myłam go, żeby trochę słodyczy z daktyli przeszło do serowej masy).

Serową masę przekładamy na warstwę jaglaną. Wierzch posypujemy delikatnie cynamonem lub kakao. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama