Zapraszam na bardzo po偶ywny i smaczny deser bezglutenowy, bez dodatku cukru. Posmakuje nawet tym, kt贸rzy 偶adnej diety eliminacyjnej nie potrzebuj膮 i wyjdzie im to na zdrowie 馃檪 Ten deser najlepiej smakuje po och艂odzeniu – po kilku godzinach w lod贸wce staje si臋 zwarty i 艣wietnie krzepi w upalne dni. Jako s艂odziwo pos艂u偶y艂y mi daktyle, banan oraz zaledwie dwie 艂y偶eczki syropu z agawy. Porcja takiego „serniczka” jest bardzo syc膮ca i mo偶e zast膮pi膰 jeden z g艂贸wnych posi艂k贸w. Posmakowa艂 r贸wnie偶 mojej wybrednej ostatnio c贸reczce. Spr贸bujecie?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przepis na 3 solidne porcje.

Sk艂adniki na jaglany sp贸d:

100g kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki mleka ry偶owego (mo偶e by膰 inne)

10 daktyli + 1/2 szklanki gor膮cej wody

1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego

1 艂y偶ka kakao

Sk艂adniki na twarogowy wierzch:

300g twarogu p贸艂t艂ustego (krajanki)

3 艂y偶ki jogurtu naturalnego

1 dojrza艂y banan

1/3 艂y偶eczki cynamonu

2 艂y偶eczki syropu z agawy (mo偶na dos艂odzi膰 bardziej, wg w艂asnych upodoba艅)

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gor膮c膮 wod膮 i odstawiamy a偶 przestygnie.

Kasz臋 jaglan膮 dok艂adnie p艂uczemy w zimnej wodzie. Gotujemy j膮 w mleku ry偶owym przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszaj膮c, 偶eby nie przywar艂a. Odstawiamy do przestudzenia.

Namoczone daktyle blendujemy razem z wod膮, kt贸r膮 zosta艂y zalane do uzyskania konsystencji d偶emu. Dodajemy je wraz z kakao do kaszy jaglanej i ca艂o艣膰 blendujemy przez chwil臋 do rozdrobnienia kaszy (nie na ca艂kowicie g艂adki mus).

Czekoladow膮 mas臋 przek艂adamy do 3 pochark贸w/ szklanek/ miseczek.

Twar贸g blendujemy z jogurtem, bananem, cynamonem i syropem z agawy do uzyskania g艂adkiej masy (blendowa艂am w tym samym naczyniu, w kt贸rym powsta艂 d偶em daktylowy –聽 nie my艂am go, 偶eby troch臋 s艂odyczy z daktyli przesz艂o do serowej masy).

Serow膮 mas臋 przek艂adamy na warstw臋 jaglan膮. Wierzch posypujemy delikatnie cynamonem lub kakao. Deser ch艂odzimy w lod贸wce przez kilka godzin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama