W ciągu ostatnich kilku dni dwukrotnie piekłam to wspaniałe, intensywnie czekoladowe ciasto i nie mogę się oprzeć chęci wykonania go ponownie 🙂 Bazę stanowi moja ulubiona kasza jaglana. W smaku torcik przypomina czekoladowe trufle, jest przyjemnie kremowe i delikatne, nie za słodkie, wilgotne, jest lżejsze niż brownie. Idealnie uzupełnia je subtelny krem czekoladowy z awokado, daktyli i kakao. To wypiek całkowicie bezglutenowy, nie zawiera cukru (dla osłodzenia dodałam daktyle, nieco suszonych owoców i odrobinę ksylitolu. Dla uzyskania wersji wegańskiej wystarczy zmodyfikować przepis, rezygnując z jajka i miodu.

To świetny cheat meal – nie dość, że zaspokaja apetyt na wyrafinowane słodkości, to jeszcze dostarcza organizmowi mnóstwo wartości odżywczych i podkręca metabolizm. To po prostu zdrowe łakocie. Nie namęczycie się przygotowując ten lekki deser, jednak dla uzyskania najlepszego efektu warto przygotować torcik dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

200g kaszy jaglanej

2 szklanki wody do ugotowania kaszy

szczypta soli

160g mleczka kokosowego

120g daktyli

1/2 szklanki gorącej wody

2 łyżki suszonej żurawiny

3-4 suszone śliwki

3 łyżki masła orzechowego

1 nieduży dojrzały banan

2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 łyżki kakao

1 jajko

 

Krem:

1 dojrzałe awokado

ok. 10 sztuk daktyli

1/3 szklanki gorącej wody

3 łyżki kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Daktyle, żurawinę i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Całość blendujemy wraz z bananem na mus.

Kaszę płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Kiedy kasza zmięknie i wchłonie wodę, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut.

Do ugotowanej, ale jeszcze gorącej kaszy dodajemy masło orzechowe, mus owocowy, ekstrakt waniliowy, kakao, ksylitol, następnie mieszamy i blendujemy całość przez chwilę (nie na idealny krem – cząstki kaszy powinny być wyczuwalne).

Po przestygnięciu masy, dodajemy do niej jajko i energicznie mieszamy do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy (uprzednio posmarowanej tłuszczem i z dnem wyłożonym papierem do pieczenia), wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut aż popęka wierzch.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z otwartymi drzwiczkami przez ok. 10-15 minut, po czym wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Krem: blendujemy miąższ awokado z namoczonymi w gorącej wodzie daktylami (wraz z zalewą), ekstraktem waniliowym i kakao na gładką masę (ok. 7 minut). Jeżeli masa nie jest wystarczająco słodka – dosładzamy ją miodem.

Na wystudzone ciasto nakładamy równomiernie krem z awokado. Wierzch możemy posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Ciasto należy na kilka godzin schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Upiekłam to ciasto również w wersji z malinami i orzeszkami ziemnymi, bez kremu z awokado i jedliśmy je ze świeżymi owocami – to również bardzo smaczna opcja, jednak krem dodaje torcikowi wyjątkowego charakteru 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama