Aura ostatnich ponurych i deszczowych dni wywołała u mnie nostalgię i tęsknotę za jesiennymi przysmakami w samym środku lata. Nic tak nie łagodzi melancholijnego nastroju, jak orzechowe ciasteczka z cynamonem! Jak zwykle przygotowanie tych łakoci nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a cudowny zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia, rozczuli każdego. Zapraszam do wypróbowania 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

200g jasnej mąki pszennej

100g pełnoziarnistej mąki orkiszowej

2 łyżki płatków owsianych górskich

80g cukru trzcinowego

4 łyżki syropu klonowego

100-120g grubo zmielonych w blenderze orzechów włoskich i laskowych (u mnie: 60% włoskich i 40% laskowych)

100g miękkiego masła

2 małe jajka

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

W misce ucieramy masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, nadal mieszając. Stopniowo dodajemy suche składniki – powoli mieszamy do połączenia składników.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką kopczyki wielkości dużych orzechów włoskich lub niewielkich kulek lodów, lekko wygładzamy łyżką.

Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama