
Aura ostatnich ponurych i deszczowych dni wywołała u mnie nostalgię i tęsknotę za jesiennymi przysmakami w samym środku lata. Nic tak nie łagodzi melancholijnego nastroju, jak orzechowe ciasteczka z cynamonem! Jak zwykle przygotowanie tych łakoci nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a cudowny zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia, rozczuli każdego. Zapraszam do wypróbowania 🙂
Składniki:
200g jasnej mąki pszennej
100g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 łyżki płatków owsianych górskich
80g cukru trzcinowego
4 łyżki syropu klonowego
100-120g grubo zmielonych w blenderze orzechów włoskich i laskowych (u mnie: 60% włoskich i 40% laskowych)
100g miękkiego masła
2 małe jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, nadal mieszając. Stopniowo dodajemy suche składniki – powoli mieszamy do połączenia składników.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką kopczyki wielkości dużych orzechów włoskich lub niewielkich kulek lodów, lekko wygładzamy łyżką.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!
Mama