Bajecznie proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe, a do tego stanowią świetny wariant pierwszego lub drugiego śniadania dla tych, którzy nie przepadają za owsianką. Bazowy składnik stanowią moje ulubione i sycące płatki owsiane górskie oraz banany (to chyba najbardziej wszechstronne owoce). W ich składzie nie ma cukru – dla słodyczy i podkręcenia smaku użyłam nieco syropu klonowego (można go zastąpić innym słodziwem, np. syropu z agawy lub charakterystycznego w smaku miodu, jednak należy pamiętać o tym, że miód traci swoje lecznicze właściwości stopniowo powyżej 70 stopni Celsjusza).

Zabraliśmy część batoników na wycieczkę do zoo (wybredna ostatnio latorośl chętnie je skubała), a pozostałymi poczęstowałam koleżanki w pracy – kto nie jadł śniadania mógł śmiało nadrobić tę zaległość przy kawie 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

350g płatków owsianych górskich

130g wiórków kokosowych

50g pestek dyni

150g roztopionego masła

2 dojrzałe banany

4-5 łyżek syropu klonowego

2 małe jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta kardamonu

szczypta sproszkowanego imbiru

Przygotowanie:

W rondlu roztapiamy masło i odstawiamy je do przestudzenia.

Mieszamy w misce suche składniki. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, roztopione masło, syrop klonowy,  ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy całość łyżką lub rękami do połączenia składników.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką lub szpatułką.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.

Po przestudzeniu kroimy ciasto w dowolnej wielkości podłużne kawałki.

Gotowe batoniki można oblać roztopioną czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama