To chyba najlżejszy i najzdrowszy, a przy tym najmniej złożony deser, jaki dotąd zaprezentowałam. Idealny zamiast śmietanowych lodów na upały dla tych, którzy dbają o linię lub są na dietach eliminacyjnych. Nie zawiera cukru, glutenu, laktozy, jajek. Zawiera tylko 3 składniki, które tworzą idealnie zgraną kompozycję. Banany są kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny, owszem, ale spożywane w rozsądnych ilościach i porach (ogólnie owoców nie jadamy na kolację, ograniczamy po południu, za to zajadamy się nimi do woli na rano i do południa) mają działanie dobroczynne dla organizmu: są bardzo odżywcze (wysoka zawartość węglowodanów, ale również witamin i składników mineralnych), m.in. zawierają dużo potasu (pomagają w walce z nadciśnieniem), pektyn (pomagają obniżać poziom złego cholesterolu), są lekkostrawne (wskazane w diecie przy dolegliwościach gastrycznych) i regulują pracę jelit.

Sorbet ma przyjemną, puszystą konsystencję, a dodatek skórki cytrynowej nadaje mu orzeźwiający charakter. Dodałam również cynamon – dla podkręcenia smaku oraz metabolizmu (to jeden z popularniejszych i skutecznych „wspomagaczy” przemiany materii).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

6-7 małych bananów, dojrzałych

skórka starta z połowy cytryny (tylko najbardziej zewnętrzna, żółta część – biała ma dużo goryczki)

1/2 łyżeczka cynamonu

opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Banany obieramy, kroimy kawałki o długości ok. 3-4 cm lub w grube plastry i mrozimy na ok. 7-8 godzin (można na noc). Po tym czasie wyciągamy je z zamrażalnika, czekamy kilka minut, aż lekko odtają i blendujemy je z cynamonem i skórką otartą z połowy dokładnie umytej i wyparzonej cytryny) oraz z kilkoma kroplami soku z cytryny na gładką i puszystą masę przez ok. 5-7 minut.

Sorbet można podawać od razu (konsystencją będzie przypominał lekko rozpuszczające się lody) lub przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut, po czym wymieszać i ponownie odłożyć do zamrażalnika na kolejne 20 minut (czynność można powtórzyć kilkukrotnie). Po wyjęciu z zamrażalnika, np. następnego dnia sorbet może być twardy – należy odczekać kilka minut, aż odtaje, łatwiej będzie go przełożyć do miseczek/ pucharków.

Z takiej ilości składników uzyskałam niemal pełny, litrowy pojemnik sorbetu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama