Chciałabym się podzielić z Wami kolejnym przepisem na ekspresowe muffiny – tym razem mocno kokosowe z dodatkiem borówek. Babeczki są przyjemnie wilgotne, ale i puszyste, obficie napakowane owocami. Pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują – nawet maluchom 🙂 Żadnych wyszukanych technik, sprzętu, czy umiejętności – wystarczy kilka składników, miska, łyżka i do boju!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1 szklanka jasnej mąki orkiszowej (ewentualnie pszennej tortowej)

2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki mleka kokosowego (ewentualnie śmietany kremówki)

3 jajka

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

szczypta soli

150-200g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy do nich olej, oliwę, mleko kokosowe, jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia składników.

Na koniec do masy wsypujemy borówki i delikatnie łączymy je z ciastem.

Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut lub do „suchego patyczka”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama