Pisałam już o mojej słabości do masła orzechowego, więc kolejny wpis o ciasteczkach na bazie tego cudownego wynalazku nie będzie żadnym zaskoczeniem. Do połączenia masła orzechowego z bananem zainspirowała mnie rozmowa z koleżanką na temat tego duetu – dlaczego nie zastosować go w formie ciastek? Tym bardziej, jeśli masło orzechowe przygotujecie sami. To nic trudnego, a będziecie mieć pewność,że masło jest najwyższej jakości. Ciasteczka wspaniale pachną, są lekko twarde, chrupiące z zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Zapraszam do blendowania, lepienia, pieczenia i konsumowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

350g orzeszków ziemnych niesolonych

1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych (można pominąć lub zastąpić innym olejem

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej

1/2 lub max. 2/3 szklanki syropu klonowego

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1 dojrzały banan

cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie:

Orzeszki z olejem i solą blendujemy na gładką masę (ok. 7 minut).

W misce umieszczamy i mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, jajko, rozgnieciony widelcem banan, ekstrakt waniliowy i mieszamy całość do uzyskania plastycznej masy, aż przestanie kleić się do rąk.

Z ciasta formujemy kulki wielkości niedużych orzechów włoskich. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, spłaszczamy lekko przy pomocy widelca i posypujemy je odrobiną cukru trzcinowego.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-17 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama