Szarlotka to kolejne z moich ulubionych ciast. Tym razem trochę pokombinowałam z przepisem na ciasto kruche. Chciałam, żeby ciasto było delikatne i miękkie, łatwiejsze w konsumpcji dla małego dziecka. Ta szarlotka jest niezwykle aromatyczna, rozpływająca się w ustach i nie można poprzestać na jednym kawałku. To idealny, nie tylko jesienny deser dla wszystkich fanów jabłek i przypraw korzennych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki na ciasto:

350g mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego

170g zimnego masła

2 małe jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki płatków owsianych górskich

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na nadzienie:

2-2,5kg kwaśnych jabłek

1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego (dry demerara)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki cynamonu

5 goździków utłuczonych w moździerzu

opcjonalnie 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej, kleistej masy. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa od drugiej), zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Obrane jabłka kroimy na małe kawałki i prażymy z cukrem oraz przyprawami korzennymi, aż owoce zaczną się rozpadać. Można je podprażyć na maśle (ja go nie dodawałam do jabłek). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Wysmarowaną masłem formę wykładamy większą częścią ciasta (nie wałkujemy, gdyż ciasto jest lepiące – nakładamy kawałki ciasta, które wyrównujemy dłońmi). Spód podpiekamy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie płatki owsiane i nakładamy jabłka.

Na wierzchu kładziemy „placuszki” z pozostałej części ciasta.

Całość pieczemy przez w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama