Jesień tuż, tuż! Tegoroczny wrzesień co prawda rozpieszcza nas iście letnią pogodą i temperaturami, jednak w powietrzu czuć nadchodzącą jesień. Jak mi w domu pachnie jabłkami, śliwkami i cynamonem… Najwyższa pora zatem wykorzystać te wspaniałe owoce do pierwszych jesiennych wypieków. Tym razem zapraszam na ciasto w klimacie „snickerdoodle apple bread” – a co to w ogóle za wynalazek? W skrócie, to miękkie i wilgotne ciasto na bazie mąki, masła, jajek i mleka, którego charakterystyczną częścią jest chrupiąca skórka w cukrowo-cynamonowej posypce. W mojej wersji oprócz jabłek dodałam śliwki (które powodują, że ciasto jest bardziej wilgotne), mleko zastąpiłam jogurtem, biały cukier nierafinowanym cukrem trzcinowym i zwiększyłam ilość cynamonu. Inspirowałam się przepisem ze strony Cookies & cups.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak tym razem użyłam miksera, żeby ciasto było puszyste.Jest bardzo miękkie, dlatego należy je delikatnie kroić i ostrożnie nakładać, kiedy jest świeże. Zaletą tego ciasta jest nietypowy smak: jego słodycz równoważy dodatek soli oraz kwaskowaty jogurt i owoce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cynamonu

3/4 jasnego cukru trzcinowego (dry demerara)

1/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowwego (dark muscovado)

110g miękkiego masła

2 jajka

mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 180g)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 spore jabłko

2 duże śliwki

Posypka:

1,5-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego

1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki i obrane jabłka kroimy w niedużą kostkę (można je skropić sokiem z cytryny,żeby jabłka nie ściemniały).

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej sól i cynamon.

W osobnej misce ucieramy masło z cukrem (uwaga: dark muscovado zbryla się – większe grudki można rozetrzeć łyżką) na puszysty krem. Dodajemy jajka i nadal miksujemy na jednolity krem. Następnie dodajemy jogurt i ekstrakt waniliowy, miksując do połączenia składników.

Do masy stopniowo dosypujemy sypkie składniki i miksujemy na niskich obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodajemy do masy owoce i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cynamonową posypką (2 łyżki cukru trzcinowego zmieszanego z cynamonem).

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut (do „suchego patyczka” i zarumienionego wierzchu).

Po upieczeniu zostawiamy w formie na ok. 10 minut żeby odpoczęło, następnie wyciągamy je i studzimy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama