
Moi Mili, dziś proponuję Wam banalnie prosty pomysł na obiad, który jest pyszny nawet na zimno (tak go pochłonęliśmy na kolację). Nawet najmłodsza reprezentantka rodu była zachwycona takim obiadem i słusznie! Przepis nie wymaga żadnych skomplikowanych składników (zwykle mamy je wszystkie w domu), ani umiejętności. Prostota gwarancją smacznego obiadu 😉
Składniki:
300g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego z szynki)
1 nieduża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska, pieprz do smaku
2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
ok. 2 łyżki zielonych oliwek (nie nadziewanych)
300g makaronu penne (rurki)
200g śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo startej lub ok. 1/3 łyżeczki sproszkowanej)
1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (tylko do zeszklenia).
Na patelnię z cebulą i czosnkiem wykładamy mięso mielone, które mieszamy, aż się usmaży (ok. 5-7 minut).
Następnie dodajemy pomidory oraz pocięte w plasterki oliwki i dusimy, aż os się zredukuje (odparuje nadmiar wody). Po zredukowaniu dodajemy łyżkę śmietany. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, al dente.
Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z mięsno-pomidorowym sosem mieszamy. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego tłuszczem.
W misce umieszczamy jajka oraz resztę śmietany – mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej płynnej masy. Doprawiamy dolą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Jajka ze śmietaną przelewamy na wierzch zapiekanki. Posypujemy przetartym w dłoniach oregano.
Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż wierzch delikatnie zarumieni się).
Smacznego!
Mama
Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?
Witam – nie próbowałam zapiekać jajek z jogurtem. Ewentualnie można spróbować z gęstym jogurtem greckim.