Moi Mili, dziś proponuję Wam banalnie prosty pomysł na obiad, który jest pyszny nawet na zimno (tak go pochłonęliśmy na kolację). Nawet najmłodsza reprezentantka rodu była zachwycona takim obiadem i słusznie! Przepis nie wymaga żadnych skomplikowanych składników (zwykle mamy je wszystkie w domu), ani umiejętności. Prostota gwarancją smacznego obiadu 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

300g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego z szynki)

1 nieduża czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól himalajska, pieprz do smaku

2 puszki krojonych pomidorów bez skórki

ok. 2 łyżki zielonych oliwek (nie nadziewanych)

300g makaronu penne (rurki)

200g śmietany 18%

2 jajka

gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo startej lub ok. 1/3 łyżeczki sproszkowanej)

1/2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (tylko do zeszklenia).

Na patelnię z cebulą i czosnkiem wykładamy mięso mielone, które mieszamy, aż się usmaży (ok. 5-7 minut). 

Następnie dodajemy pomidory oraz pocięte w plasterki oliwki i dusimy, aż os się zredukuje (odparuje nadmiar wody). Po zredukowaniu dodajemy łyżkę śmietany. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, al dente.

Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z mięsno-pomidorowym sosem  mieszamy. Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego tłuszczem.

W misce umieszczamy jajka oraz resztę śmietany – mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej płynnej masy. Doprawiamy dolą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Jajka ze śmietaną przelewamy na wierzch zapiekanki. Posypujemy przetartym w dłoniach oregano.

Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (aż wierzch delikatnie zarumieni się).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama