Witam serdecznie. W ostatnich dniach kilka osób prosiło mnie o kolejny przepis na wypiek, bądź deser odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi oraz dla małych dzieci. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to oczywiście moja ulubiona kasza jaglana, natomiast aktualna jesienna już aura zachęciła mnie do wykorzystania dyni z akcentem pomarańczowym i korzennym – uwielbiam te smaki w chłodne dni 🙂 Tak też powstał delikatnie kakaowy torcik z delikatnym, aromatycznym musem. W sam raz dla maluszków oraz osób, które muszą zrezygnować z glutenu, nabiału, jajek, cukru i tłuszczu (niewielka ilość tłuszczu występuje tu pod postacią niewielkiej ilości mleka kokosowego i orzechów nerkowca, które można pominąć). Naturalną słodycz nadają daktyle i suszone śliwki, banan oraz słodka dynia i dżem pomarańczowy słodzony sokiem jabłkowym (przyznam się bez bicia, że użyłam kupnego, ale sprawdzonego – bezcukrowego z Łowicza). Dżem, którego użyłam, zawiera skórkę pomarańczową – jeśli jej kawałki komuś przeszkadzają – można go zblendować. Torcik jest bardzo aromatyczny – podczas pieczenia pachnie piernikami z cytrusową nutą – obłęd!

Wykonanie nie jest trudne, składa się z kilku etapów rozłożonych w czasie, dlatego dynię warto przygotować wcześniej, żeby przygotowanie samego ciasta poszło sprawnie.

Zapraszam do wypróbowania 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki na ciasto jaglane:

200g kaszy jaglanej

ok. 1 szklanki wody

szczypta soli

1 dojrzały banan

190g daktyli

40g suszonych śliwek

1/2-2/3 szklanki gorącej wody

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3-4 łyżki mleka kokosowego

2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

2 płaskie łyżki kakao lub karobu

opcjonalnie garść orzechów nerkowca

Składniki na mus

900g miąższu dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowej)

1 słoiczek dżemu pomarańczowego bez cukru (u mnie słodzony sokiem jabłkowym z Łowicza) +ok. 2 łyżki dżemu na sam wierzch ciasta

7 goździków utłuczonych w moździerzu

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczka sproszkowanego imbiru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Cząstki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną w duża kostkę dynię przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia – pieczemy w ok. 200 stopniach na termoobiegu przez ok. 30 minut, aż dynia zmięknie. Odstawiamy do przestudzenia.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki (wcześniej można podprażyć ją na suchej patelni, aż uwolni przyjemny, orzechowy aromat). Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i zmięknie (od czasu do czasu mieszamy, aby nie przywarła). Dodajemy mleko kokosowe.

Daktyle i śliwki zalewamy ok. 1/2-2/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy na ok. 20-30 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie owoce wraz z wodą, w której się moczyły i z bananem blendujemy na dżem.

Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy daktylowo-śliwkowo-bananowy dżem, cynamon, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i przesiane przez sitko kakao. Całość mieszamy do połączenia składników, następnie blendujemy ok 3-4 minuty (masa nie powinna być idealnie gładka). Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, układamy orzechy nerkowca (jeśli decydujemy się ich użyć). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Upieczoną, miękką dynię blendujemy na gładki mus. Dodajemy do niego dżem pomarańczowy (można go również zblendować z dynią – ja tylko wymieszałam, żeby skórka pomarańczowa była wyczuwalna w konsystencji), goździki, cynamon, imbir oraz mąkę ziemniaczaną – całość mieszamy, następnie przekładamy równomiernie na podpieczony jaglany spód. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut (aż wierzch delikatnie się przyrumieni i zastygnie).

Po upieczeniu studzimy. Wierzch smarujemy ok. 2 łyżkami dżemu pomarańczowego i dekorujemy cząstkami pomarańczy.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama