Moi Mili, mam dla Was kolejną propozycję na ciasteczka owsiane, tym razem absolutnie fit – bez cukru, tłuszczu, jajek i mąki, za to bardzo pożywne i smaczne. Świetnie zastąpią drugie śniadanie lub potowarzyszą aromatycznej kawie. To dobry pomysł na wykorzystanie już bardzo dojrzałych bananów, których nie jesteśmy w stanie zjeść na surowo. Polecam je również maluchom. Dla najmłodszych, którzy mają jeszcze problem z dokładnym rozdrabnianiem nasion, ciasteczka proponuję przygotować ze zblendowanych uprzednio płatków owsianych i ziaren. Dla tych, co lubią chrupać – wystarczy wszystkie składniki wymieszać i gotowe 🙂 Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki (na 15 sztuk):

2 bardzo dojrzałe banany (z czarnymi kropkami)

1 szklanka płatków owsianych górskich

2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego

2 łyżki pestek z dyni

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki owsiane, ziarna oraz przyprawy i mieszamy do połączenia składników.

Łyżeczką nabieramy porcje i nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama