Jesienne popołudnia i wieczory najprzyjemniej spędzać przy dobrej lekturze, z filiżanką gorącej herbaty z cytrą, miodem i imbirem w towarzystwie aromatycznej przekąski. Tak ja to widzę 🙂 Najprzyjemniejsza jest oczywiście ostatnia część. Uwielbiam rozgrzewające, korzenne desery, zwłaszcza te owocowe. Niezawodnym rozwiązaniem na brak czasu, czy ochoty na pitraszenie jest przygotowanie prostego crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy – niezbędne składniki zwykle każdy ma w domu, a i specjalnych umiejętności tu nie potrzeba. To doskonały pomysł na deser również dla dzieci (upieczone jabłka zwykle bardziej smakują niejadkom niż te surowe). Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i po przestudzeniu.

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki (na 4 porcje):

3 średniej wielkości jabłka

2 średniej wielkości gruszki

1 łyżeczka soku z cytryny

1 płaska łyżeczka jasnego trzcinowego cukru (dry demerara)

1 płaska łyżeczka cynamonu

5 goździków utłuczonych w moździerzu

100g zimnego masła

75g jasnej mąki orkiszowej (lub pszennej tortowej)

75g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)

45g jasnego trzcinowego cukru (dry emerara)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Umyte jabłka i gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ćwiartki kroimy w grube plastry.

Do owoców dodajemy łyżeczkę cukru i soku z cytryny oraz przyprawy korzenne i delikatnie dłońmi mieszamy całość tak, aby wszystkie owoce zostały pokryte przyprawami. Uważamy, aby owoce nie rozpadły się.

Owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

W misce mieszamy pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy do uzyskania grudkowatej konsystencji (nie za długo). Kruszonkę przesypujemy na owoce.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut aż wierzch się zarumieni.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smacznego!

Mama