Tym razem gratka dla miłośników migdałów i czekolady! Zapraszam na zdrowe ciasteczka na bazie płatków owsianych bez dodatku mąki. Jeżeli użyjecie płatków owsianych oraz czekolady niezanieczyszczonych glutenem, ciasteczka będą całkowicie bezglutenowe. Są sycące, smaczne, przyjemnie chrupiące i cudownie pachną. Mogą z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie lub sprawdzą się jako zdrowe i lekkie uzupełnienie węglowodanów po wysiłku fizycznym. Warto je upiec, ponieważ są po prostu pyszne i nadają się również dla najmłodszych (jeśli dobrze zblendujemy migdały – na mączkę – powinny sobie z nim poradzić także maluchy z niekompletnym uzębieniem).

Ciasteczka przygotowałam w dwóch wariantach: w grzesznej wersji z białą czekoladą (tak, wiem – sam cukier i tłuszcz, ale czasem warto sobie pozwolić na małą dyspensę) oraz w wersji zdrowszej z gorzką czekoladą 70%. Oba warianty ciastek są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jednak do ich wykonania niezbędny jest blender. Zapraszam do wypróbowania wedle uznania!

WERSJA 1 z białą czekoladą

Składniki:

1 i 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (1 szklanka = 250 ml)

3/4 szklanki całych migdałów

100g białej czekolady

1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

1/4 szklanki syropu klonowego (można użyć syropu z agawy lub miodu, ale w wersji z miodem ciastka będą twardsze)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

1 jajko

Opcjonalnie całe migdały na wierzch części lub wszystkich ciastek

Przygotowanie:

Płatki owsiane blendujemy w blenderze ok. 30 sekund lub nieco dłużej, aby były dość mocno rozdrobnione (prawie na mączkę).

Następnie blendujemy migdały 30 sekund do 1 minuty (w zależności od tego, czy chcemy, aby cząstki migdałów były wyczuwalne, czy też wolimy zblendować je na mączkę.

Kolejny krok to zblendowanie czekolady połamanej uprzednio na kostki (można je drobno posiekać nożem, ale blender załatwi to szybciej i bez wysiłku).

W misce umieszczamy wszystkie suche składniki (wraz ze zblendowanymi płatkami owsianymi, migdałami i czekoladą. Dodajemy do nich roztopiony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, jajko i mieszamy wszystko łyżką do połączenia wszystkich składników.

Łyżeczką nabieramy porcje ciasta, wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i nadajemy im w miarę okrągły, nieco spłaszczony kształt (urosną pod wpływem proszku do pieczenia). Na wierzch można położyć po jednym migdale i delikatnie je docisnąć.

Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż brzegi się delikatnie zarumienią.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wybaczcie mi zdjęcia kiepskiej jakości, ciasteczka były tak dobre, że nie doczekały światła dziennego 🙂

WERSJA 2 z gorzką czekoladą

Składniki:

1 i 3/4 szklanki płatków owsianych górskich

3/4 szklanki całych migdałów

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%

1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado

1 łyżka jasnego cukru trzcinowego dry demerara

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

1 jajko

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Blendujemy płatki owsiane, migdały i czekoladę jak w pierwszej wersji.

W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich roztopiony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i jajko – całość mieszamy do połączenia składników.

Łyżeczką nabieramy porcje ciasta, wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i nadajemy im w miarę okrągły, nieco spłaszczony kształt (urosną pod wpływem proszku do pieczenia).

Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 12 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama