Ekstremalnie czekoladowe, bardzo aromatyczne, mokre brownies to propozycja dla wszystkich stęsknionych za świątecznym klimatem. Dzięki mieszance przypraw korzennych w wyważonych proporcjach oraz dodatku skórki z pomarańczy, brownies zyskują niepowtarzalny charakter. Właśnie takie łakocie sprawiają, że choć na chwilę zapominam o problemach i czuję się beztrosko jak mała dziewczynka. Koniecznie wypróbujcie 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

200g gorzkiej czekolady min. 70% ( u mnie 74%)

200g masła

75g jasnego cukru trzcinowego (dry demerara)

75g ciemnego cukru trzcinowego (dark muscovado)

3 jajka

190g mąki pszennej tortowej lub jasnej mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2,5 łyżeczki cynamonu

10 goździków utłuczonych w moździerzu

1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczki soli

skórka starta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Do roztopionego, gorącego masła dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej całkowitego roztopienia.

Jajka ubijamy z cukrem do otrzymania możliwie gładkiej masy (cukier trzcinowy, zwłaszcza dark muscovado nie połączy się tak łatwo i będzie tworzył grudki).

Do masy stopniowo dolewamy roztopione masło z czekoladą, ekstrakt waniliowy oraz skórkę startą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, cały czas miksując.

Następnie do masy dodajemy suche składniki i mieszamy całość do ich połączenia.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 22 cm x 26 cm, może być nieco mniejsza). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-23 minuty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama