Puszyste, wilgotne muffinki ze sporą ilością jabłek, płatków migdałów i cynamonu to doskonałe rozwiązanie na poczęstunek w wypadku niezapowiedzianych wizyt lub na jesienne smutki 🙂 Są bardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są bardzo smaczne i przepięknie pachną. Polubią je również maluchy!

Polecam wypróbować 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (na 12-15 babeczek, w zależności od wielkości papilotek/ kubeczków):

250g jasnej mąki orkiszowej lub mąki pszennej

60g migdałów w płatkach

150g jasnego cukru trzcinowego dry demerara

1,5 łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki neutralnego oleju roślinnego

150g jogurtu naturalnego

1-2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 średniej wielkości jabłka

ok. 2 łyżki płatków migdałowych do posypania babeczek

Przygotowanie:

Umyte jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

W jednej misce umieszczamy suche składniki  i dokładnie je mieszamy. W drugiej misce mieszamy trzepaczką jajka, olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy/ miód.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka oraz płatki migdałowe i delikatnie mieszamy całość tak, aby jabłka wmieszać w ciasto.

Masę przekładamy do papilotek/ kubeczków do ok. 3/4 ich wysokości, wierzch posypujemy odrobiną płatków migdałów. Pieczemy w 185 stopniach przez ok. 23-25 minut (do „suchego patyczka”).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama