Są takie dni, kiedy pogoda nie sprzyja spacerom, wszystko nas drażni, a prokrastynacja osiąga apogeum – to właśnie wtedy moja córka, być może w ramach solidarności z mamą, zaczyna marudzić, grymasić, uzewnętrzniać swoje niezadowolenie nad wyraz okazale. Mamy na to dwa sprawdzone rozwiązania: po pierwsze – „Świnka Peppa” (jedna z niewielu współczesnych nie ogłupiających i przyjemnych bajek dla najmłodszych, jaką do tej pory widziałam), po drugie – wspólne pieczenie! I to właśnie wspólne ciasteczkowe chwile sprawiają nam najwięcej radości, reperują nastroje i oczyszczają atmosferę. To dla nas rodzaj terapii sensorycznej, poznawanie nowych smaków, a przede wszystkim wspólnie spędzony czas.

Tym razem pierwszy w tym sezonie śnieg zainspirował nas do kolejnych świątecznych ciasteczek. Jak już wiadomo, mam słabość do korzennego i cytrusowego aromatu, dlatego i tym razem upiekłyśmy coś wspaniałego w tym klimacie. Na bazie kruchego ciasta powstały chrupiące, delikatnie maślane, aromatyczne ciasteczka, których wykonanie nikomu nie powinno przysporzyć trudności. Niesamowity zapach towarzyszący pieczeniu jeszcze długo unosił się w mieszkaniu i same ciasteczka zamknięte w szczelnym pojemniku zachowają ten piękny aromat (nie wiem jak długo, ponieważ u nas znikają błyskawicznie).

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

150g zimnego masła

300g mąki pszennej tortowej lub jasnej mąki orkiszowej

100g cukru pudru (najlepiej trzcinowego)

1 żółtko

skórka starta z 2 średnich pomarańczy

2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

1 płaska łyżeczka cynamonu

4 goździki utłuczone w moździerzu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta soli

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy z nich skórkę.

Wszystkie składniki wraz ze skórką pomarańczową siekamy nożem na stolnicy i zagniatamy ciasto na gładką, plastyczną masę.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy ciasteczka foremkami, pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut. Ciasteczka nie powinny zarumienić się zbyt mocno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama