Dawno nie publikowałam przepisu na obiad, dlatego tym razem postanowiłam się zrehabilitować. Mimo wielkich chęci, nie miałam czasu na przygotowanie wyszukanego dania, ale uwierzcie mi – są potrawy, które przygotowywane nawet na prędce robią wspaniałe wrażenie. Tym razem chciałam, żeby obiad był lekki, a zarazem pożywny i jadalny dla zarówno dla dorosłych, jak i dla dwulatka. Co prawda dodatek suszonych pomidorów w przypadku maluszka może być ciężkostrawny dla maluszka (ze względu na twardą skórkę), ale wybrnęłam z tego, krojąc pomidory w większe kawałki, łatwe do zlokalizowania i tym samym omijałam je, karmiąc córkę. Właściwie sama pałaszowała obiad najpierw widelcem, potem śmielej paluszkami, aż prosiła o dokładkę. Rozpiera mnie radość, kiedy przygotowane przeze mnie potrawy smakują najbliższym 🙂 Smak tradycyjnego połączenia warzyw przełamałam dodatkiem powideł śliwkowych i okazał się to być strzał w dziesiątkę, podkreślając odrobiną słodyczy kwaskowy posmak sosu. Radzę nie rezygnować z tego składnika! Dodałam również nieco śmietany, którą ostatecznie można zastąpić jogurtem greckim. To danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze – smaczne i sycące.

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ok. 3 porcje:

ok. 350-400g filetu z indyka

1 łyżka oleju

1 nieduża cebula

1 średniej wielkości marchewka

1 czerwona papryka

ok. 150g korzenia selera

1 puszka pomidorów bez skórki lub 400g passaty pomidorowej

1 czubata łyżka powideł śliwkowych

4 suszone pomidory

2 łyżki gęstej śmietany 12%

1 płaska łyżeczka pokruszonego czosnku niedźwiedziego

1  łyżeczka suszonego tymianku

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

7 sztuk ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól i pieprz do smaku

Makaron (świderki, kokardki lub rurki – mogą być razowe) w ilości odpowiadającej Waszym preferencjom, ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu

Natka pietruszki i koperek do posypania

Przygotowanie:

Mięso dokładnie płuczemy i kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę, seler i paprykę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Uwaga: ważne, aby paprykę wcześniej pokroić w ćwiartki i ścierać od strony miąższu, tak, aby skórka została nam w ręce (będzie do wyrzucenia).

Cebulę podsmażamy na oleju tylko do zeszklenia się. Dodajemy do niej starte na tarce warzywa i dusimy kilka minut aż zmiękną.

Dodajemy mięso i dusimy kolejne kilka minut, aż mięso stanie się kruche (można podlać odrobiną wody). Następnie dodajemy zioła, pomidory (również suszone, pokrojone w kostkę) oraz powidła śliwkowe i mieszamy wszystkie składniki, po czym dusimy jeszcze kilka minut.

Śmietanę przekładamy do szklanki. Dolewamy do niej odrobinę gorącego sosu i mieszamy (czyli hartujemy śmietanę, aby nam się nie zważyła), po czym dodajemy ją do sosu. Na koniec dodajemy sól i pieprz wedle uznania.

Podajemy z makaronem, z dużą ilością natki pietruszki i koperku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama