Spieszę podzielić się z Wami przepisem na fantastyczne, smaczne i przede wszystkim zdrowe smarowidło. Idealne do kanapek, wytrawnych naleśników lub dodatek do surowych warzyw. Konsystencją przypomina pasztet i świetnie smakuje również solo. To przysmak całkowicie roślinny, za to syty i pożywny. Smakował nawet Młodej. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i blender.

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

240-250g ciecierzycy z puszki

8 pomidorów suszonych w oleju

1 czubata łyżeczka kaparów

2 łyżki sezamu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

7-8 łyżek przegotowanej wody

pieprz do smaku (ewentualnie sól – ja ją pominęłam, pomidory i kapary są wystarczająco słone)

Przygotowanie:

Ciecierzycę wraz z wodą blendujemy na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy pieprzem, pokrojonym w plasterki czosnkiem i blendujemy jeszcze przez kilka minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama