Ostatnio przeżywamy bujny rozkwit talentów artystycznych naszej pociechy i próbuję z całych sił sprostać jej wymaganiom, wymyślając coraz to nowe zabawy. Najlepiej wychodzi nam „terapia manualna” (swoją drogą świetna na bunt dwulatka!) – ugniatanie kulek z bibuły i wyklejanki, malowanie rączkami, lepienie z masy solnej lub z kruchego ciasta 😉 No właśnie – zauważyłam, że kiedy chwilowo brak mi pomysłu na okiełznanie energii mojej córki, wówczas rzucam hasło: „upieczemy coś?” Wtedy od razu rozbłyskuje w małym oku ta iskierka entuzjazmu i ani się obejrzę, a mała pędzi do kuchni (muszę być czujna, bo najczęściej biegnie z pędzlem umoczonym w farbie). Wczoraj musiałam rozparcelować dynię, która leżakowała u nas już dobre kilka tygodni, dlatego postanowiłam ją upiec i przygotować proste i zdrowe muffinki.

Zdrowe, ponieważ pieczone na bazie płatków owsianych, mąki orkiszowej,niewielkiej ilości cukru i tłuszczu (słodycz oraz tekstura dyni są tu idealne). Przede wszystkim są bardzo smaczne, przyjemnie wilgotne i aromatyczne – już podczas pieczenia poczujecie ten wspaniały zapach,  pobudzający apetyt. Dynię warto upiec wcześniej, wtedy samo przygotowanie babeczek nie zajmie Wam dużo czasu. Do pomocy warto zaangażować pociechy – moja córka uwielbia przesypywać suche składniki, mieszać je, dodawać przyprawy pod moim czujnym okiem 🙂 Uwielbia też podglądać babeczki w trakcie pieczenia – bezcenne są jej reakcje na widok rosnącego ciasta!

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

300g puree z dyni (użyłam odmiany hokkaido)

1 mała marchewka (ok. 60g)

1 szklanka płatków owsianych górskich (1 szklanka = 250 ml)

3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej

140g jasnego trzcinowego cukry (dry demerara)

1/3 szklanki oleju

2 jajka

3/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1,5 łyżeczki cynamonu

skórka starta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kawałki, bez obierania ze skóry i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 min. (aż zmięknie). Po upieczeniu łyżką zdejmujemy ze skóry miąższ, który następnie blendujemy na gładki mus*. Do musu dodajemy wyszorowaną, obraną ze skórki i startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę., następnie dodajemy skórkę startą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.

Płatki owsiane blendujemy bardzo drobno, niemal na mączkę. Dodajemy do nich pozostałe suche składniki, mieszamy.

Do musu z marchewką i skórką pomarańczową dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dosypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do papilotek na ok. 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do „suchego patyczka”).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Jeżeli zostanie Wam więcej musu z dyni, warto go później wykorzystać np. do owsianki, zupy lub do smoothie. Mus z dyni hokkaido jest bardzo smaczny i słodki, można go jeść nawet solo – śmiało częstujcie nim maluchy!

Smacznego!

Mama