
Jeżeli używacie czasem ciecierzycy z puszki – nie wylewajcie zalewy! To właśnie aquafaba – cenny płyn, o właściwościach zbliżonych do białka jajka, funkcjonujący w diecie wegańskiej jako zamiennik tego składnika. Składa się głównie z białek i skrobii, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczna. Można z niej zrobić nawet bezę lub puszysty mus czekoladowy i to właśnie na tę drugą propozycję chciałabym Was namówić. To bardzo prosty deser, nie wymagający ani zbyt dużej ilości czasu, ani wyszukanego sprzętu, czy szczególnych umiejętności. Do tego jest bardzo efektowny i przede wszystkim smaczny!
Aquafaba ma lekko orzechowy, delikatnie słonawy posmak, co wspaniale współgra ze smakiem czekolady. Pomysł podsunęła mi koleżanka, która natrafiła na przepis na wegański mus z aquafaby na blogu Jadłonomia. Ze względu na okoliczności (mamy już grudzień i robi się coraz bardziej świątecznie), zmodyfikowałam jednak nieco oryginalny przepis, ujmując trochę cukru, a dodając aromatyczną przyprawę piernikową. Wspaniale smakuje w towarzystwie orzechów włoskich – polecam.
Składniki:
150g czekolady (u mnie 70%)
ok. 150 ml zalewy z ciecierzycy z puszki
1 łyżka cukru-pudru
1/3-1/2 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez mąki i kakao – u mnie Kotanyi)
szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie ubijamy aquafabę przez ok. 5 minut na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez chwilę.
Następnie dodajemy cienką stróżką przestudzoną czekoladę z przyprawą korzenną i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Mus przekładamy do miseczek i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Mama