Kolejna gratka dla wielbicieli piernikowych klimatów. Bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu babeczki, które umilą nam chłodne, zimowe dni i wieczory – są idealne do kubka rozgrzewającej herbaty. Miękkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach i zarazem chrupiące dzięki dodatkowi orzechów. Niebo w gębie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 12 sztuk:

250g jasnej mąki orkiszowej lub mąki pszennej tortowej

1/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado

1/4 szklanki jasnego cukru trzcinowego dry demerara

2 łyżki płynnego miodu

1,5 łyżki przyprawy do piernika dobrej jakości (mieszanka bez mąki, cukru i kakao)

1 płaska łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

150 ml mleka

1 jajko

2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej (ewentualnie kandyzowanej)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

W misce umieszczamy wymieszane suche składniki. Dodajemy mokre składniki i całość energicznie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy oraz skórkę z pomarańczy i łączymy je z ciastem, mieszając tylko przez chwilę.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-23 minuty (do „suchego patyczka”).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama