Cześć po długiej przerwie i wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku! Co prawda święta już dawno za nami, ale natłok obowiązków i niedoczas pokonały mnie już na starcie Nowego Roku. Jeżeli ma to być zapowiedź tego, co mnie czeka w najbliższym czasie, to zapowiada się pracowity i pełen niespodzianek czas. No cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak zakasać rękawy i nadrabiać zaległości. Rok 2017 otwieram zatem przepisem na wartościowe fit ciasto ku uciesze wszystkich tych, którzy zamierzają jak najdłużej wytrwać w noworocznych postanowieniach. To smaczne jaglane ciasto jest absolutnie bezglutenowe (tylko pamiętajcie o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia), wegańskie (bez mleka i jajek), bez tłuszczu (oleju, czy masła – mamy tu jedynie dodatek awokado w kremie czekoladowym) i bez cukru (do samego ciasta dodałam jedynie dwie łyżki miodu), banany załatwiły sprawę słodyczy perfekcyjnie. Jest więc idealne zarówno dla osób dbających o linię, jak i alergików, czy osób, którym doskwierają nietolerancje pokarmowe.

Co więcej – sprawi radość również najmłodszym i ich rodzicom, którym zależy na zdrowym odżywianiu maluchów. To świetna alternatywa dla kupnych słodyczy, wielokrotnie bijąca je na głowę pod względem wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych (przede wszystkim ukłony w stronę kaszy jaglanej, która szczególnie w okresie przeziębień jest naszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami i działa rozgrzewająco oraz odkwaszająco – pamiętajmy o tym!). Moja niespełna dwuipółletnia córka jest zachwycona tym przysmakiem i zajada się nim, aż miło patrzeć 🙂

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

200g kaszy jaglanej

2 szklanki wody do ugotowania kaszy

250ml mleka migdałowego

3 duże banany

2 łyżki miodu (lub więcej wedle uznania; miód można zastąpić syropem klonowym)

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki całych migdałów

1/3 szklanki wiórków kakaowca

Krem:

2 nieduże doojrzałe awokado

2/3 szklanki daktyli

1 nieduży banan

3-4 łyżki naturalnego kakao

Dekoracja:

ok. 1/3 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie płuczemy, następnie gotujemy, aż wchłonie wodę. Dodajemy mleko migdałowe oraz ekstrakt waniliowy i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie.

Do kaszy dodajemy miód, rozgniecione widelcem banany i mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników całość blendujemy (masa nie musi być idealnie gładka).

Migdały blendujemy na mączkę, po czym dodajemy je wraz z proszkiem do pieczenia i wiórkami kakaowca do jaglanej masy i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do niedużej formy tortowej (o średnicy ok. 22-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 30 minut (aż ciasto się zetnie i wierzch delikatnie popęka).

W czasie, gdy upieczone ciasto będzie się studzić przygotowujemy prosty roślinny krem (to mój ulubiony wegański dodatek do deserów!): daktyle zalewamy wrzątkiem, a po wystudzeniu blendujemy je na gładki mus wraz z awokado, bananem i kakao.

Na wierzch wystudzonego ciasta nakładamy krem i przystrajamy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najsmaczniejsze jest na następny dzień.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama