Zapraszam na zdrowe i energetyczne drugie śniadanie lub deser! Coś dla wielbicieli masła orzechowego i bananów – bardzo smaczne, pożywne i sycące łakocie dla aktywnych i zabieganych, które przygotujecie szybko i nacieszycie się nimi nawet kilka dni (płatki owsiane dają uczucie sytości, a banany i masło orzechowe są źródłem wielu składników odżywczych) dzięki czemu już nieduża porcja zapewni uczucie sytości i zadowolenia (kubki smakowe pokochają takie połączenie smaków). To ciasto bezmączne i jeżeli użyjecie proszku do pieczenia i płatków owsianych bezglutenowych – będzie całkowicie bezglutenowe.

Od samego patrzenia cieknie ślinka i słusznie! Jeżeli tak jak ja uwielbiacie masło orzechowe – będziecie zadowoleni. Z wypiekami na twarzy opowiadałam mojemu mężowi, jakie genialne połączenie stanowi masło orzechowe z bananami, a on radośnie stwierdził, że przecież uwielbiam każde połączenie masła orzechowego, a najbardziej połączenie masła orzechowego z łyżeczką 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

3 szklanki płatków owsianych górskich

2/3 szklanki cukru kokosowego

3 nieduże, bardzo dojrzałe banany

50g masła

5 czubatych łyżek masła orzechowego

1 jajko

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/3 szklanki mleka (może być roślinne)

Krem:

250 g kremowego serka (najlepiej lekko kwaskowego)

3 czubate łyżki masła orzechowego

8 sporych daktyli

1-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Płatki owsiane blendujemy na mączkę, banany rozgniatamy widelcem.

Masło roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, po czym łączymy je z cukrem kokosowym i po lekkim przestudzeniu dodajemy do mączki owsianej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło orzechowe, banany, jajko, mleko, ekstrakt waniliowy,  i mieszamy do połączenia składników.

Gęstą, plastyczną masę przekładamy do niedużej formy (22×26 cm lub mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż wierzch delikatnie się zarumieni.

Krem: Daktyle zalewamy niedużą ilością wrzątku i odstawiamy. Kremowy serek blendujemy z masłem orzechowym i namoczonymi (jeżeli masa wydaje się za mało słodka, można ją dosłodzić odrobiną miodu), przestudzonymi migdałami na gładką masę.

Przestudzone ciasto smarujemy kremem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama