
Zapraszam na zdrowe i energetyczne drugie śniadanie lub deser! Coś dla wielbicieli masła orzechowego i bananów – bardzo smaczne, pożywne i sycące łakocie dla aktywnych i zabieganych, które przygotujecie szybko i nacieszycie się nimi nawet kilka dni (płatki owsiane dają uczucie sytości, a banany i masło orzechowe są źródłem wielu składników odżywczych) dzięki czemu już nieduża porcja zapewni uczucie sytości i zadowolenia (kubki smakowe pokochają takie połączenie smaków). To ciasto bezmączne i jeżeli użyjecie proszku do pieczenia i płatków owsianych bezglutenowych – będzie całkowicie bezglutenowe.
Od samego patrzenia cieknie ślinka i słusznie! Jeżeli tak jak ja uwielbiacie masło orzechowe – będziecie zadowoleni. Z wypiekami na twarzy opowiadałam mojemu mężowi, jakie genialne połączenie stanowi masło orzechowe z bananami, a on radośnie stwierdził, że przecież uwielbiam każde połączenie masła orzechowego, a najbardziej połączenie masła orzechowego z łyżeczką 😉
Składniki na ciasto:
3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki cukru kokosowego
3 nieduże, bardzo dojrzałe banany
50g masła
5 czubatych łyżek masła orzechowego
1 jajko
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka (może być roślinne)
Krem:
250 g kremowego serka (najlepiej lekko kwaskowego)
3 czubate łyżki masła orzechowego
8 sporych daktyli
1-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy na mączkę, banany rozgniatamy widelcem.
Masło roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, po czym łączymy je z cukrem kokosowym i po lekkim przestudzeniu dodajemy do mączki owsianej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło orzechowe, banany, jajko, mleko, ekstrakt waniliowy, i mieszamy do połączenia składników.
Gęstą, plastyczną masę przekładamy do niedużej formy (22×26 cm lub mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Krem: Daktyle zalewamy niedużą ilością wrzątku i odstawiamy. Kremowy serek blendujemy z masłem orzechowym i namoczonymi (jeżeli masa wydaje się za mało słodka, można ją dosłodzić odrobiną miodu), przestudzonymi migdałami na gładką masę.
Przestudzone ciasto smarujemy kremem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Mama
Cukier kokosowy? A gdzie ja takie cudo znajdę??
Cukier kokosowy kupisz w sklepach eko lub nawet w marketach w dziale ze zdrową/ ekologiczną żywnością 🙂 jest pyszny i bogaty w cenne witaminy oraz minerały.