Po co kupować gotowe biszkopty pełne cukru, spulchniaczy, konserwantów, „witamin E-” i innych śmieciowych dodatków, kiedy można samemu upiec smaczne i zdrowe ciasteczka bez tłuszczu, rafinowanego cukru i aromatów? Moja córka je uwielbia i przyznam, że sama chętnie je podjadam. Niewielkim nakładem czasu i pracy możecie zafundować maluchom bezpieczną przekąskę, czy deser. Podczas pieczenia są bardzo pulchne, po wyciągnięciu z piekarnika nieco opadają, ale i tak są przyjemnie puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (na ok. 30 sztuk):

4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu

115g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)

35g mąki ziemniaczanej

60g cukru kokosowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (tuż przed tym, aż będzie idealnie sztywna, dodajemy stopniowo, po łyżce cukier kokosowy).

Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając mikserem na niskich obrotach, lub delikatnie mieszając łyżką.

Do puszystej masy dodajemy po łyżce mąki i bardzo delikatnie mieszamy (tak, żeby masa zbytnio nie opadła).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką nieduże porcje puszystej masy w sporych odstępach (min. 3 cm – ciastka bardzo urosną) – można je wyrównać delikatnie.

Biszkopty pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 10-12 minut aż się delikatnie zarumienią.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama