Zima to zdecydowanie nie mój czas, choć staram się dostrzegać jej pozytywne strony (jednak śnieżne, bajkowe widoki na łonie natury zdecydowanie mnie urzekają!). Jestem absolutnie ciepłolubna, tęsknię za słońcem, zapachem kwitnących drzew i świeżych owoców oraz warzyw. Dlatego, aby umilić sobie ten trudny okres oczekiwania na wiosnę, postanowiłam dodać mnóstwo słońca do muffinek. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga użycia miksera, czy blendera, jednak trochę trzeba się namachać ścierając skórkę z owoców, ale za to cudowny zapach cytrusów wynagrodzi nam ten wysiłek. Babeczki są bardzo aromatyczne, delikatnie wilgotne i pięknie wyrastają. Pachną i smakują wspaniale – podarujcie sobie trochę lata zimą!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (na ok. 12 babeczek):

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (1 szklanka = 250 ml)

1 i 1/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 630)

1 szklanka jasnego cukru trzcinowego dry demerara (ja użyłam 3/4 szklanki)

1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju roślinnego

4 jajka

3 solidne łyżki jogurtu naturalnego (ok. 150g)

skórka starta z 1 pomarańczy

skórka starta z 1 dużej cytryny

skórka starta z 1/2 limonki

2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (z miąższem)

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis znajdziecie tutaj)

50g płatków migdałowych

WAŻNE: składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Cytrusy dokładnie myjemy i szorujemy (najpierw myję każdy w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, potem jeszcze moczę i szoruję je w wodzie z sodą oczyszczoną), następnie wyparzamy wrzątkiem. Z owoców ścieramy skórkę przy pomocy zestera lub tarki o najmniejszych oczkach. Dodajemy do skórki sok z pomarańczy i cytryny.

W dużej misce umieszczamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodajemy skórkę z owoców z sokiem oraz ekstrakt waniliowy, olej, jogurt, jajka i wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (ciasto powinno być mieszane niedbale, nie za długo). Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz migdały i mieszamy całość krótko.

Masę przekładamy do papilotek/ kubeczków do ok. 3/4 ich wysokości i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-27 minut (do suchego patyczka i lekkiego zarumienienia).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama