
Brak pomysłu na szybki deser? Niezawodnym rozwiązaniem są owoce pod chrupiącą kruszonką. Uwielbiam wariacje na ten temat, zarówno w kwestii doboru owoców, jak i składników do kruszonki. Tym razem powstała wersja bezglutenowa kruszonki, ponieważ coraz więcej osób prosi mnie właśnie o takie przepisy. Okazuje się, że desery bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i różnorodne – mamy teraz do dyspozycji mnóstwo zamienników mąki pszennej oraz innych produktów zawierających gluten. U mnie ostatnio furorę robi mąka kokosowa (jest dość kosztowna, dlatego staram się śledzić promocje) i testuję ją w wielu wariantach wypieków. Ma przyjemny, słodkawy i lekko kokosowy smak, do tego sprawia, że wypieki są kruche i jednocześnie rozpływają się w ustach. Oprócz tego nie rozstaję się z płatkami owsianymi górskimi – pamiętajcie, aby do wersji całkowicie bezglutenowej wypieku używać płatków owsianych bezglutenowych (co prawda owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak w zakładach, gdzie konfekcjonowane są produkty zawierające gluten płatki owsiane mogą zostać nim zanieczyszczone) – idealnie nadają się do kruszonki. Zapraszam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu!
Składniki:
3 duże, kwaskowe jabłka
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru trzcinowego
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/3 szklanki mąki kokosowej
3 płaskie łyżki cukru kokosowego (można go zastąpić trzcinowym, ksylitolem)
2 czubate łyżki sezamu
50g masła lub oleju kokosowego
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plastry lub niedużą kostkę. Zasypujemy cynamonem, ksylitolem i sokiem z cytryny, następnie mieszamy całość i odstawiamy.
W misce umieszczamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę kokosową, cukier kokosowy i sezam. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy ręką do połączenia składników, aż powstaną grudki.
Do wysmarowanych masłem kokilek przekładamy jabłka, a na wierzch nakładamy łyżką kruszonkę.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Deser najlepiej smakuje na ciepło 🙂
Smacznego!
Mama
Wyśmienite! Bardzo dziękuję za ten przepis! Czasem brakuje pomysłu na coś słodkiego i szybkiego…