Brak pomysłu na szybki deser? Niezawodnym rozwiązaniem są owoce pod chrupiącą kruszonką. Uwielbiam wariacje na ten temat, zarówno w kwestii doboru owoców, jak i składników do kruszonki. Tym razem powstała wersja bezglutenowa kruszonki, ponieważ coraz więcej osób prosi mnie właśnie o takie przepisy. Okazuje się, że desery bezglutenowe mogą być naprawdę smaczne i różnorodne – mamy teraz do dyspozycji mnóstwo zamienników mąki pszennej oraz innych produktów zawierających gluten. U mnie ostatnio furorę robi mąka kokosowa (jest dość kosztowna, dlatego staram się  śledzić promocje) i testuję ją w wielu wariantach wypieków. Ma przyjemny, słodkawy i lekko kokosowy smak, do tego sprawia, że wypieki są kruche i jednocześnie rozpływają się w ustach. Oprócz tego nie rozstaję się z płatkami owsianymi górskimi – pamiętajcie, aby do wersji całkowicie bezglutenowej wypieku używać płatków owsianych bezglutenowych (co prawda owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak w zakładach, gdzie konfekcjonowane są produkty zawierające gluten płatki owsiane mogą zostać nim zanieczyszczone) – idealnie nadają się do kruszonki. Zapraszam do wypróbowania tego ekspresowego przepisu!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

3 duże, kwaskowe jabłka

1 łyżeczka ksylitolu lub cukru trzcinowego

3/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

1/3 szklanki mąki kokosowej

3 płaskie łyżki cukru kokosowego (można go zastąpić trzcinowym, ksylitolem)

2 czubate łyżki sezamu

50g masła lub oleju kokosowego

kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plastry lub niedużą kostkę. Zasypujemy cynamonem, ksylitolem i sokiem z cytryny, następnie mieszamy całość i odstawiamy.

W misce umieszczamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę kokosową, cukier kokosowy i sezam. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy ręką do połączenia składników, aż powstaną grudki.

Do wysmarowanych masłem kokilek przekładamy jabłka, a na wierzch nakładamy łyżką kruszonkę.

Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Deser najlepiej smakuje na ciepło 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama