
Intensywnie czekoladowe, wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach i do złudzenia przypominające brownie – takie właśnie jest to wspaniałe czekoladowe ciasto z ciecierzycy. Nikt nie uwierzy, że jest to ciasto na bazie cieciorki (jej smak jest niewyczuwalny) i bez dodatku mąki pszennej (użyłam jedynie 1 łyżkę mąki kokosowej, ale ten składnik można pominąć) – przysmak ten jest zatem całkowicie bezglutenowy, więc mogą się nim zajadać osoby, które muszą wyeliminować gluten z diety. Można śmiało stwierdzić, że jest to ciasto dietetyczne, ponieważ nie zawiera rafinowanego cukru (można pokombinować mieszając np. cukier trzcinowy z kokosowym i ksylitolem, czy innymi zamiennikami cukru), jest niskotłuszczowe (dodałam tylko 2 łyżki oleju), a dzięki cieciorce jest bardzo pożywne i wartościowe (ciecierzyca jest źródłem białka, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie).
Małym grzeszkiem jest tu polewa z gorzkiej czekolady, do której dodałam jednak nieco masła – dzięki temu polewa jest aksamitnie gładka i lekko błyszcząca. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z polewy lub użyć jej roślinnego zamiennika (na przykład czekoladowego musu z awokado z tego przepisu).
Pomysł na to ciasto podsunęła mi koleżanka, trenerka fitnessu, która podesłała mi przepis na brownie z fasoli. Niestety nie najlepiej toleruję fasolę, w związku z tym postanowiłam zamienić ją na cieciorkę, którą wprost uwielbiam i nieco zmodyfikowałam przepis. Efekt przeszedł moje oczekiwania – dawno nie jadłam tak pysznego czekoladowego ciasta! Piekłam je dwukrotnie i będę do niego wracać coraz częściej, ponieważ sama staram się przykładać coraz większą uwagę do tego co jem i czym częstuję bliskich.
Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
1 puszka cieciorki (ok. 240g po odsączeniu)
3-4 łyżki aquafaby (zalewy z cieciorki)
180g nierafinowanego cukru trzcinowego (u mnie po 90g cukru trzcinowego i kokosowego)
1-2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
4 jajka
2 łyżki oleju
4 łyżki kakao
1 łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Cieciorkę z aquafabą blendujemy na gładki mus.
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich mus z cieciorki, jajka, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Rzadką masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej o średnicy ok. 22 cm, wyrównujemy łyżką wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najsmaczniejsze jest na następny dzień).
Wystudzone ciasto możemy oblać polewą: w rondelku roztapiamy 40g masła, po czym zdejmujemy rondel z ognia. W gorącym maśle roztapiamy 80g gorzkiej czekolady i mieszamy do powstania gładkiej polewy. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy równomiernie na ciasto.Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Mama
Ciasto wypróbowane w ostatni piątek…po prostu doskonałe! Majstersztyk autorstwa Kucharki doskonałej:) Nawet mąż-sceptyk zdrowego odżywiania i ciast innych niż klasyczne, pochwalił:)