Intensywnie czekoladowe, wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach i do złudzenia przypominające brownie – takie właśnie jest to wspaniałe czekoladowe ciasto z ciecierzycy. Nikt nie uwierzy, że jest to ciasto na bazie cieciorki (jej smak jest niewyczuwalny) i bez dodatku mąki pszennej (użyłam jedynie 1 łyżkę mąki kokosowej, ale ten składnik można pominąć) –  przysmak ten jest zatem całkowicie bezglutenowy, więc mogą się nim zajadać osoby, które muszą wyeliminować gluten z diety. Można śmiało stwierdzić, że jest to ciasto dietetyczne, ponieważ nie zawiera rafinowanego cukru (można pokombinować mieszając np. cukier trzcinowy z kokosowym i ksylitolem, czy innymi zamiennikami cukru), jest niskotłuszczowe (dodałam tylko 2 łyżki oleju), a dzięki cieciorce jest bardzo pożywne i wartościowe (ciecierzyca jest źródłem białka, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie).

Małym grzeszkiem jest tu polewa z gorzkiej czekolady, do której dodałam jednak nieco masła – dzięki temu polewa jest aksamitnie gładka i lekko błyszcząca. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z polewy lub użyć jej roślinnego zamiennika (na przykład czekoladowego musu z awokado z tego przepisu).

Pomysł na to ciasto podsunęła mi koleżanka, trenerka fitnessu, która podesłała mi przepis na brownie z fasoli. Niestety nie najlepiej toleruję fasolę, w związku z tym postanowiłam zamienić ją na cieciorkę, którą wprost uwielbiam i nieco zmodyfikowałam przepis. Efekt przeszedł moje oczekiwania – dawno nie jadłam tak pysznego czekoladowego ciasta! Piekłam je dwukrotnie i będę do niego wracać coraz częściej, ponieważ sama staram się przykładać coraz większą uwagę do tego co jem i czym częstuję bliskich.

Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 puszka cieciorki (ok. 240g po odsączeniu)

3-4 łyżki aquafaby (zalewy z cieciorki)

180g nierafinowanego cukru trzcinowego (u mnie po 90g cukru trzcinowego i kokosowego)

1-2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki cynamonu

4 jajka

2 łyżki oleju

4 łyżki kakao

1 łyżka mąki kokosowej (opcjonalnie)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Cieciorkę z aquafabą blendujemy na gładki mus.

W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich mus z cieciorki, jajka, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, olej i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Rzadką masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej o średnicy ok. 22 cm, wyrównujemy łyżką wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut.

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najsmaczniejsze jest na następny dzień).

Wystudzone ciasto możemy oblać polewą: w rondelku roztapiamy 40g masła, po czym zdejmujemy rondel z ognia. W gorącym maśle roztapiamy 80g gorzkiej czekolady i mieszamy do powstania gładkiej polewy. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy równomiernie na ciasto.Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi lub podprażonymi płatkami migdałów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama