Do porannej kawy nie ma nic lepszego od chrupiących ciasteczek z orzechami! Zatęskniłam za smakiem orzechów laskowych i postanowiłam sporą ich ilość dodać do ciastek owsianych z mąką żytnią. Takie bogate w błonnik ciasteczka doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, a do tego sycą i sprawiają, że łatwiej przetrwać nam do kolejnego posiłku. Są świetne na drugie śniadanie lub jako przekąska. Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (na ok. 30 sztuk):

1 i 2/3 szklanki płatków owsianych górskich (1 szklanka = 250 ml)

3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej lub jasnej mąki orkiszowej (typ 630)

1/2 szklanki cukru kokosowego lub jasnego cukru trzcinowego

2/3 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)

2 łyżki syropu klonowego

2 jajka

1-2 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Orzechy siekamy lub blendujemy niezbyt drobno (powinny być wyczuwalne podczas gryzienia ciasteczek).

W misce umieszczamy wszystkie składniki wraz z posiekanymi orzechami i całość mieszamy do uzyskania jednolitej, lepkiej masy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i delikatnie wyrównujemy (należy zachować odstępy ok. 1,5-2 cm między ciastkami).

Pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama