Wszystkim łasuchom marzącym o zdrowych i dietetycznych, a do tego niezwykle smacznych łakociach, nie wymagających pieczenia – polecam bajaderki, czyli najprostsze „trufle” z resztek. Ta wersja nie zawiera jednak niepotrzebnych zapychaczy, za to pełna jest wartościowych składników i wspaniałych smaków. To opcja słodyczy dla leniwych – wystarczy nam blender, kilka składników i odporność na moc klejącej się do rąk masy 🙂 To również doskonała przekąska dla dzieci (i świetny sposób na przemycenie cieciorki do ich jadłospisu), o ile maluchy nie są uczulone na orzechy. To jeden z głównych składników i nie radzę go pomijać, ponieważ orzechy świetnie komponują się z ciecierzycą i gwarantują niepowtarzalny smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 szklanka orzechów (ziemnych, nerkowca i pekan – te ostatnie można zamienić włoskimi)

4-5 łyżek syropu klonowego (można go zastąpić miodem i dawkować słodycz wedle uznania)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

opcjonalnie 1-2 łyżki aquafaby (zalewy z ciecierzycy)

2 łyżki kakao

1 łyżka nasion chia

Do obtoczenia: wiórki kokosowe i kakao

Przygotowanie:

Orzechy blendujemy na gładką pastę  (ok. 5-8 minut, tak jak na masło orzechowe).

Do orzechowej pasty dodajemy gładko zblendowaną ciecierzycę, syrop klonowy, kakao i ekstrakt waniliowy – całość blendujemy lub dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i nie można jej dalej blendować, można dodać nieco aquafaby.

Pod koniec dodajemy nasiona chia i mieszamy całość do połączenia.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie każdą kulkę obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych. Aby ułatwić sobie formowanie kulek, masę można wcześniej schłodzić w lodówce przez ok. 20-30 minut.

Gotowe kulki przechowujemy w lodówce (przed podaniem należy je schłodzić przez minimum pół godziny).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama