Pyszne, miękkie i puszyste, babeczki kokosowe z truskawkami to propozycja dla wszystkich stęsknionych za latem. Są bardzo aromatyczne, wilgotne, a to za sprawą dodatku mąki kokosowej oraz oleju kokosowego. Na pewno zauważycie różnicę w fakturze i smaku ciasta. Przygotowuje się je ekspresowo, to zatem idealna opcja poczęstunku dla niespodziewanych gości lub pomysł na szybki deser, kiedy brak nam pomysłu na coś dobrego do kawy, czy herbaty. Doskonale sprawdzają się u nas jako pożywne drugie śniadanie. Zapraszam do wypróbowania!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (na ok. 10-12 sztuk):

1 szklanka jasnej mąki orkiszowej typ 630 (1 szklanka = 250 ml)

1/2 szklanki mąki kokosowej

2/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego (u mnie cukier pół na pół z ksylitolem)

1/2 szklanki oleju kokosowego (nierafinowanego dla wyrazistego aromatu)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 szklanka wody

3 jajka

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

truskawki mrożone  (ok. 3 sztuki do jednej babeczki)

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Do wymieszanych składników dodajemy mokre i mieszamy ciasto tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy łyżką do foremek na ok. 2/3 lub 3/4 ich wysokości, na wierzchu układamy truskawki i delikatnie wciskamy je w ciasto. Wierzch posypujemy odrobiną wiórków kokosowych.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do „suchego patyczka”).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama