Placuszki, racuchy, pancakes, naleśniki – wszystko to uwielbiam od dziecka. To dla mnie doskonała opcja zarówno na śniadanie, jak i na słodki obiad. Dziś postanowiłam wykorzystać resztki mrożonych owoców nie jako dodatek do placuszków, ale jako jeden z ich głównych składników i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Placuszki są puszyste, lekkie (nie ma w nich cukru, zawierają niewiele tłuszczu), rozpływają się w ustach i są sycące – idealne rozpoczęcie dobrego dnia! Polubią je również maluchy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasnej i pełnoziarnistej)

125g jogurtu naturalnego

1 szklanka owoców jagodowych (pół na pół truskawek i malin: jeżeli używamy owoców mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić)

1 dojrzały banan

2 jajka

2 łyżki ksylitolu

2 łyżki neutralnego oleju

2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

opcjonalnie 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Truskawki i maliny blendujemy, banan rozgniatamy widelcem.

W misce umieszczamy suche składniki, dodajemy do nich mokre (wraz z owocami) i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta w sporych odstępach (ze względu na dodatek sody, placki zwiększą swoją objętość).

Smażymy na jednej stronie krótko, aż ciasto się zetnie i delikatnie zarumieni – ok. 1,5 minuty.

Podajemy z syropem klonowym, jogurtem lub owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

Mama